Samtalen om at skilles kan føles som en af de sværeste at starte
Af Psykoterapeut & Parterapeut MPF – Henrik Biering
Har du besluttet, at I skal skilles, eller står du midt i beslutningsprocessen? På denne side finder du hjælp til at forstå de mange følelser og udfordringer, der kan opstå i forbindelse med en kommende skilsmisse.
Her kan du læse om:
- Hvordan du starter de svære samtaler med din partner.
- Hvad du kan forvente af reaktioner fra både dig selv og din partner.
- Hvordan dårlig kommunikation ofte er det grundlæggende årsag til skilsmisser
- Hvordan terapi kan hjælpe dig med at finde klarhed og tage beslutninger
Hvis du ønsker at styrke jeres forhold eller finde den bedste måde at afslutte det på, kan du her finde indsigt og vejledning, der kan støtte dig i processen. Hvis du har brug for professionel hjælp, finder du også information om, hvordan jeg kan hjælpe dig – både i parterapi og individuelle samtaler.
Om Biering Terapi: På bloggen deler jeg løbende indlæg om emner som parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling gennem individuel terapi – altid med fokus på at skabe bevidsthed, vækst og dybere forståelse af os selv og vores relationer. Min tilgang bygger på en klar forståelse af menneskelige relationer og den forvandlingsproces, der kan opstå i mødet med kriser og udfordringer.
Når du vælger at sige: “Jeg vil skilles”
Det er sjældent, at ønsket om en skilsmisse kommer som et lyn fra en klar himmel. Men hvis det gør, kan det være et grænseoverskridende chok for din partner. Selv hvis din partner måske har haft en fornemmelse af, hvor det bar hen, er det næsten umuligt at være forberedt på de følelsesmæssige og praktiske konsekvenser, der følger med de tre ord: “Jeg vil skilles.”
Derfor er det vigtigt at tænke nøje over, hvornår og hvordan du vælger at sige det højt. Det bør ikke være en udmelding, der falder uden kontekst. I stedet bør det komme som afslutningen på en længere proces, hvor I sammen har gjort jeres bedste for at vende hver en sten i forholdet. Måske har I forsøgt at løse konflikter, genskabe nærhed eller bare forstå hinanden bedre.
Læs også om: Konflikter og kampe i parforhold
Vær afklaret og forberedt når du vil skilles
At sige: “Jeg vil skilles,” er en sætning, der ændrer alt. Derfor bør den siges med respekt for både dig selv og din partner – og først efter, at du har været igennem en afklarende proces, enten alene eller sammen med din partner. Føles det uoverskueligt? Måske fordi kommunikationen mellem jer allerede er blevet så svær, at det føles umuligt at tage hul på processen alene? Her kan det være en rigtig god idé at søge hjælp hos en dygtig parterapeut. En terapeut kan støtte jer begge i at få sat ord på det, der er svært at tale om, og skabe klarhed i en kompleks situation.
At få sagt noget svært kræver mod og klarhed
Når du står over for en vanskelig samtale, som for eksempel at tale om skilsmisse, er det bedst at tage udgangspunkt i dig selv og dine følelser. God kommunikation handler om at eje dine ord, og starte dine sætninger med “jeg”. På den måde undgår du at pege fingre eller skabe en defensiv stemning. Sig for eksempel: “Jeg føler, at vi er vokset fra hinanden,” eller “Jeg længes efter en hverdag, hvor jeg føler mig mere fri.” Ved at udtrykke dig ærligt og respektfuldt kan du skabe et rum, hvor begge parter kan lytte og forstå hinanden uden at føle sig angrebet. Det kan være svært, men det er første skridt mod en løsning, der føles rigtig for jer begge.
Husk at sige: “Jeg ønsker”, “Jeg synes”, “Jeg føler”, “Jeg vil”, “Jeg længes”, “Jeg savner”, “Jeg er”.
I skal skilles: Hvad kan du forvente af reaktioner?
Din partner vil sandsynligvis reagere følelsesmæssigt og måske hårdt på dit ønske om skilsmisse. Derfor er det godt at vælge et tidspunkt, hvor I begge har overskud og tid til at tale sammen. Det skaber plads og rum til at bearbejde bruddet, og i den bedste af alle verdener kan du endda være der for at støtte din partner.
Tænk over, hvordan din partner muligvis vil reagere, og forbered dig på, hvordan du vil sige det. Der findes ingen måde at undgå sorg og smerte helt, men måden, du fortæller det på, kan gøre en forskel. At undgå konfrontationen – for eksempel ved at gå uden at sige farvel, efterlade en seddel eller afslutte det via mail eller sms – kan forstærke smerten og skabe endnu større sår. Selv om du måske har dine grunde til ikke at ville tage samtalen ansigt til ansigt, kan det føles som et svigt for den anden.
Hvis du frygter, at din partner kan reagere aggressivt, kan det være nødvendigt at begære skilsmissen uden at mødes i samme rum. Det er en svær beslutning, men din sikkerhed og tryghed skal altid komme først. Er du kvinde og i risiko for vold, kan du få hjælp i et krisecenter for kvinder.
Når ønsket om skilsmisse ikke er gensidigt
Nogle gange er ønsket om skilsmisse gensidigt, og det gør bruddet lidt lettere. Når I begge er enige, bliver samtalen mindre svær, og måske kan man tale om en “lykkelig skilsmisse” – hvis det overhovedet er muligt at kalde et brud lykkeligt.
Men hvad nu, hvis du er den eneste, der ønsker at gå? Eller hvis du er den, der bliver forladt? Det er her, følelserne virkelig kan komme i spil. Den, der bliver forladt, står ofte med en overvældende sorg. Måske troede din partner, at jeres forhold var godt, og at I skulle være sammen for evigt. Det kan føles som en chokbølge, der river al tryghed væk.
For dig, der vælger at gå, kan der opstå en svær skyldfølelse. At ønske at frigøre sig fra et forhold, hvor den anden stadig har kærligheden intakt, er tungt at bære. Skyldfølelsen kan følge dig længe, hvis du ikke arbejder aktivt på at forstå og acceptere dine egne følelser og beslutninger.
Læs også om: Projektioner i parforhold
Der er altid er en vej videre – både for dig og din partner. Det kræver tid og måske hjælp at finde den vej, men det er muligt at komme godt igennem en skilsmisse. Overvej, hvordan du kan støtte din partner i processen, uden at gå på kompromis med dine egne behov. Hvis det føles for svært at håndtere alene, kan professionel hjælp være afgørende. Det gælder både for at bearbejde sorgen, skyldfølelsen og de praktiske konsekvenser af jeres beslutning.
At sige farvel er aldrig let, men med respekt og forståelse – både for dig selv og for din partner – kan bruddet håndteres på en måde, der giver plads til heling for jer begge.
Bliv ikke skilt på grund af dårlig kommunikation
Når et ægteskab eller parforhold går i opløsning, er det sjældent, fordi kærligheden bare er forsvundet. Det kan selvfølgelig ske, og hvis begge parter er enige om, at kærligheden er væk, er det trist, men måske også den mest fredelige måde at skilles på.
Men for de fleste handler en skilsmisse ikke om manglende kærlighed, men om dårlig kommunikation. Når kommunikationen svigter, opstår misforståelser, konflikter eller stilhed. Måske taler I forbi hinanden, måske undgår I de vigtige samtaler af frygt for at såre hinanden, eller måske er I havnet i en magtkamp, hvor ingen føler sig hørt.
Læs også om: Problemer i parforhold
Ofte ligger problemet i, at I som par aldrig har lært at kommunikere klart og tydeligt. I god kommunikation er begge parter i stand til at udtrykke deres følelser, længsler, behov og ønsker på en respektfuld måde. Begge kan sige nej, når de mener nej, og begge kan respektere den andens grænser. Men når kommunikationen svigter, mister I ikke kun forbindelsen til hinanden – I kan også miste kontakten til, hvem I hver især er som individer.
Det “vi,” I er blevet som par, kan have skubbet jeres individuelle behov i baggrunden. Men god kommunikation handler om at finde balancen mellem “vi” og “jeg” – og den balance er værd at kæmpe for – med hjælp fra parterapi – før I beslutter jer for at gå hver til sit.
Læs også om: Skilsmisseterapi
Terapi for par og enkeltpersoner, der overvejer skilsmisse
En skilsmisse er en stor beslutning, og det kan være svært at navigere i de mange følelser og overvejelser alene. Hvis du har brug for hjælp til at få afklaring, til at håndtere de svære samtaler eller til at finde en vej frem, så står jeg klar til at hjælpe dig.
Jeg tilbyder par- og individuel terapi fra flere adresser i København og Køge, og terapi online er også en mulighed, hvis det passer bedre ind i din hverdag. Du kan ringe og få en gratis og uforpligtende forsamtale allerede nu – på telefon 28 99 91 77.
Biering terapi tilbyder også: Skilsmissegrupper for voksne