Tegn på dårligt ægteskab

Tegn på et dårligt ægteskab kan skyldes mønstre, der nedbryder kærligheden

Af Parterapeut og Psykoterapeut MPF – Henrik Biering

Et dårligt ægteskab er kendetegnet ved, at kærligheden kæmper for at trives. Det kan være et forhold, hvor parterne bliver sammen af frygt – frygt for ensomhed, for at svigte børnene følelsesmæssigt eller for økonomiske konsekvenser. Disse forholds dynamik er ofte præget af negative mønstre, som langsomt underminerer forbindelsen mellem parterne. 

For bedre at forstå, hvad der gør et ægteskab dårligt, er det vigtigt at sætte det i kontrast til, hvad der kendetegner et godt ægteskab. Det vil jeg udforske i dette blogindlæg.

Om Biering Terapi: På bloggen deler jeg løbende indlæg om emner som parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling gennem individuel terapi – altid med fokus på at skabe bevidsthed, vækst og dybere forståelse af os selv og vores relationer. Min tilgang bygger på en dyb forståelse af menneskelige relationer og den forvandlingsproces, der kan opstå i mødet med livets kriser og udfordringer.

Fundamentet for et godt ægteskab 

Et godt ægteskab bygger på et stærkt fundament: en tæt og tryg kontakt, hvor I kan rumme hinandens forskelligheder og møde hinanden med fleksibilitet. At dele fælles værdier og interesser betyder meget, men lige så væsentligt er det, at I begge har modet og evnen til at udtrykke jeres følelser og behov – og tage ansvar for dem. 

At kunne gå på kompromis er en afgørende byggesten i et liv sammen. Og hvis der samtidig er masser af kemi og tiltrækning mellem jer, har I et solidt grundlag for at skabe et kærligt og stærkt parforhold. 

Når fundamentet er i krise 

Når fundamentet i ægteskabet begynder at vakle, føles kontakten ofte anderledes – måske helt fraværende. Det kan føles, som om I er holdt op med at se og mærke hinanden. Uden nærvær og fysisk kontakt kan det være svært at genfinde forbindelsen, og kommunikationen kan blive overfladisk eller alt for rationel. 

Det, I tidligere fandt fælles glæde i, som værdier og interesser, kan pludselig skabe irritation eller afstand. Hvis det bliver svært at udtrykke følelser og behov på en måde, der inviterer til kontakt, kan det føre til grænsesætning og forsvar. Det skaber ofte endnu større afstand, og bliver en måde at beskytte sig selv på – måske af frygt for flere afvisninger. 

Hvis dette lyder genkendeligt, er det godt at vide, at I ikke står alene. At forstå, hvor fundamentet er begyndt at slå revner er første skridt til at genopbygge det og finde hinanden igen.

Læs mere om: typiske problemer i parforhold

Parterapi Godt parforhold

Forskellighed i det gode ægteskab

Forskellighed er ikke bare en del af et godt ægteskab – det er en forudsætning for en stærk og levende forbindelse mellem jer. Det er gennem forskelligheder, I kan inspirere hinanden, få nye indsigter og lære mere om jer selv. 

Ingen parforhold er uden konflikter, men forskellen på et sundt og et kriseramt ægteskab har at gøre med, I håndterer konflikterne på. Når I kan rumme hinandens forskelle med nysgerrighed og respekt, bliver det muligt at bruge konflikterne som en kilde til vækst – både individuelt og som par. Men det kræver mod at udforske, hvor store forskelle I hver især kan acceptere og håndtere uden at føle jer truet. Her ligger nøglen til både nærhed og udvikling. 

Forskellighed i det kriseramte ægteskab 

I det konfliktramte ægteskab bliver forskelligheder ofte oplevet som en trussel. De kan hurtigt føre til uenigheder og magtkampe, hvor parterne kæmper for at få ret eller fastholde deres egne standpunkter. I stedet for at bruge forskelligheden som en mulighed for forandring og ny forståelse, kan fokus glide over på at søge enshed og tryghed for enhver pris. 

Denne jagt på enshed kan føre til, at én eller begge parter går på kompromis med sig selv. Det bliver en form for tilpasning, hvor det at “hugge en hæl og klippe en tå” ender med at koste dyrt – både følelsesmæssigt og i forholdets dynamik. 

I et kriseramt ægteskab mister forskelligheden sin værdi som en katalysator for vækst og erstattes af en fastlåst dynamik, hvor tryghed prioriteres frem for kontakt og udvikling. Det er en ond cirkel, som kan være svær at bryde uden at få hjælp til at genfinde nysgerrigheden og respekten for hinandens unikke perspektiver. 

Forskellighed behøver ikke være en trussel – det kan være en gave. Men at få det bedste ud af forskelligheder kræver vilje til at lytte, lære og mødes på midten uden at miste sig selv. 

Læs mere om: at miste sig selv i et forhold

At være ens og lige i det gode ægteskab 

“Lige børn leger bedst” – det ordsprog rummer en sandhed, når det handler om parforhold. Enshed og symmetri skaber tryghed, og tryghed er grundlaget for, at vi kan vokse sammen som par. Når vi føler os trygge med hinanden, kan vi finde ro til at være os selv og udvikle os sammen. 

Den form for enshed, der også kaldes sammensmeltning eller konfluens, kan være noget af det smukkeste i et parforhold. Det er de øjeblikke, hvor I føler jer som én, deler samme tanker og følelser, og bare er helt forbundne. 

Men for at det fungerer i længden, kræver det også ligeværdighed. Det betyder, at ingen af jer har mere magt eller kontrol end den anden. I skal begge kunne mærke, at jeres stemme tæller lige meget, og at I står på samme niveau, når beslutninger skal tages. 

Når enshed bliver en udfordring i det kriseramte ægteskab 

I et kriseramt ægteskab kan enshed og sammensmeltning blive en udfordring. Før eller siden brydes sammensmeltningen, fordi vi udvikler os som mennesker. Måske bliver den ene træt af at gå på kompromis, eller der opstår kedsomhed i forholdet. Det kan føre til enten en eksplosiv konflikt, hvor frustrationerne får frit løb, eller en indre implosion, hvor den ene partner tilpasser sig for meget, og mister kontakten til sine egne behov og længsler. 

Ligeværdighed kan også komme under pres. Hvis den ene part har mere magt end den anden – fx når det handler om sex, økonomi eller beslutninger – kan det skabe ubalance og uretfærdighedsfølelse. Når den ene sidder på magten, og ikke er villig til at give plads, kan det blive svært at skabe trivsel og udvikling, især hvis kun én af jer ønsker en forandring. 

Tryghed og eventyr i det gode ægteskab

Et stærkt ægteskab handler om at finde balancen mellem det trygge og det spændende – mellem at være tæt forbundne og samtidig give hinanden plads til at være individuelle mennesker. Når begge dele er til stede, kan I både vokse som individer og som par. Men hvis enten trygheden eller spændingen mangler, kan forholdet blive fastlåst og miste sin gnist. 

Et godt ægteskab har således brug for både tryghed og spænding. Trygheden ligger i det, I har til fælles – de små vaner, lighederne og den følelse af sikkerhed, der skaber en stabil base mellem jer. Spændingen derimod findes i forskellighederne, i modsætningerne og de små udfordringer, som gør, at I hele tiden kan lære af og inspirere hinanden.  Det gode ægteskab opstår, når I både kan give hinanden trygheden ved at høre til og modet til at udforske verden – sammen og hver for sig. 

Balancen at finde mellem tryghed og eventyr, er den samme som hos barnet, som både har brug for moderens trygge favn og samtidig modet til at tage på eventyr – om eventyret så blot er en tur i naboens baghave. På samme måde har vi som mennesker brug for både en sikker base og friheden til at udforske verden – alene og sammen. Og det er her, udfordringen for ethvert par ligger: At finde balancen mellem at være tæt forbundet og samtidig bevare pladsen til at være sig selv. 

Two becomes one, and there are none. – Bob Resnick

parterapi utroskab skilsmisse

Kærlighed og kontrol i det gode ægteskab 

Kærlighed er en gave, som vi hverken kan købe, fortjene eller kontrollere. Den gives frit, uden betingelser, og ofte når vi mindst forventer det. Kærlighed handler om frihed og tillid, ikke om krav eller ejerskab. I et godt ægteskab kan kærligheden blomstre, fordi begge parter møder hinanden uden forsøg på at styre eller manipulere. 

Kærlighed og kontrol i det kriseramte ægteskab 

I et kriseramt ægteskab kan kærlighed blive klemt af forsøg på kontrol. Når parterne forsøger at eje kærligheden eller at “fortjene” den gennem hårdt arbejde og tilpasning, skaber det afstand i stedet for nærhed. Kærlighed, der kontrolleres, mister sin frihed og ægthed. 

Ofte opgiver vi kærligheden i stedet for at risikere dens uforudsigelighed. Vi nøjes måske med anerkendelse, fordi det føles mere sikkert. Men når vi forsøger at kontrollere kærligheden, undgår vi den sårbarhed og spænding, der opstår i uvisheden. I processen gør vi både os selv og vores partner ufrie, og kærligheden mister sin gnist. 

Når trygheden og eventyret mangler

I et kriseramt ægteskab kan både trygheden og eventyret forsvinde. Når I ikke længere føler jer trygge sammen, er det svært at finde plads til fornyelse og spænding. Det kan føre til, at I holder op med at mærke både jer selv og hinanden. Små misforståelser kan vokse sig store, og konflikterne føles uoverkommelige. 

Måske føles den anden dominerende eller manipulerende, eller måske trækker I jer begge tilbage for at beskytte jer selv. Mistilliden vokser, og når trygheden er væk, bliver det næsten umuligt at finde overskud til at genopdage hinanden eller skabe noget nyt sammen. 

Kontakt i det gode ægteskab 

God kontakt er noget, vi kan mærke og nyde, når den er der. Men det er helt naturligt, at kontakten kan forsvinde i perioder – og det behøver ikke være farligt. I de perioder kan vi finde næring andre steder, fx gennem egne interesser, venner eller tid alene. 

Det vigtigste er, at vi ikke gør vores partner ansvarlig for vores lykke. Et godt parforhold bygger på, at begge parter har et meningsfuldt liv – også når man er alene. Når vi kan stå stærkt i os selv, bliver kontakten med vores partner en gave, ikke en nødvendighed. 

Kontakt i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab kan manglende kontakt føles som et stort tomrum. Vi kan føle os ensomme eller forladte og blive overdrevent afhængige af, at partneren skal opfylde alle vores behov. Når vi mister forbindelsen til os selv, kan det være svært at finde mening og retning i livet, uden at vi søger det gennem vores partner. 

Det skaber en sårbar situation, hvor vi måske føler os fortabte, hvis ikke partneren giver os den bekræftelse, vi længes efter. 

Intimitet i det gode ægteskab

Intimitet handler ikke kun om romantik og sex. Ægte intimitet er også at kunne være helt sig selv sammen med sin partner – at kunne tænke, føle og sige alt uden at føle, man skal lave om på sig selv. Det er følelsen af at blive mødt med forståelse og respekt. 

I et godt ægteskab er intimitet kendetegnet ved en åbenhed, hvor alle forskelligheder kan rummes og værdsættes. Det gælder ikke om altid at være enige, men om at kunne mødes i ærlige og nære samtaler, hvor begge parter byder ind med deres værdier, behov og følelser. Selv konflikter kan blive en form for “intim nærkamp,” hvor respekten og forbindelsen mellem jer forbliver intakt, selv når I er uenige. 

Intimitet i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab mangler den dybere intimitet ofte helt. Måske er det seksuelle stadig til stede, men det bliver en overfladisk erstatning for den følelsesmæssige nærhed. I værste fald bliver intimiteten erstattet af mistillid og frygt. 

Alt, hvad der bliver sagt, kan blive opfattet som kritik og vendes imod dig. I stedet for at føle dig tryg, kan du eller din partner opleve at være konstant på vagt over for hinanden. Frygten for afvisning kan gøre det svært at kommunikere ærligt, og det kan føre til en ond cirkel, hvor distancen mellem jer vokser. 

Læs mere om: lidenskab og begær langvarige forhold 

Tilbagetrækning i det gode ægteskab 

Tilbagetrækning er et helt naturligt og livsvigtigt behov for os alle. Det er en måde at sige: ”Nu har jeg brug for en pause fra kontakt.” Det er ikke et tegn på afvisning, men en personlig ret til at tage sig tid til at hvile og finde balance. 

I et godt ægteskab handler det om at finde den rette balance mellem kontakt og tilbagetrækning. Det kræver, at begge parter respekterer og accepterer, at det kan være nødvendigt med tid alene – og i nogle tilfælde endda fuldstændig isolation. Når det sker med gensidig forståelse, styrker det forholdet, fordi det giver begge mulighed for at lade op og vende tilbage til kontakten med ny energi. 

Tilbagetrækning i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab kan tilbagetrækning få en helt anden betydning. Det bliver ofte en måde at undgå kontakt på – enten bevidst eller ubevidst. Når kontakten føles utryg eller krævende, bliver tilbagetrækning en slags overlevelsesstrategi, hvor man trækker sig tilbage for at beskytte sig selv. 

Men tilbagetrækning kan også bruges som et våben – en måde at straffe partneren på ved at undlade at give nærhed eller opmærksomhed. Når der ikke er en sund vekslen mellem kontakt og tilbagetrækning, mister det sin værdi som en rekreativ pause. I stedet handler tilbagetrækningen om at opbygge modstandskraft for at holde sammen på sig selv, og det skaber ofte endnu større afstand mellem parterne. 

parterapi utroskab

Fleksibilitet i det gode ægteskab

Fleksibilitet er det, der får et parforhold til at fungere. Det er som olien i maskineriet, der gør, at I kan bevæge jer frit mellem forskellige behov og situationer. I et godt ægteskab handler fleksibilitet om at kunne skifte mellem nærvær og alenetid, mellem tryghed og spænding, og mellem at være tæt sammen og give hinanden plads. 

Når fleksibilitet er en del af forholdet, undgår I at stivne i fastlåste roller og mønstre. I stedet bliver uenigheder og forskelligheder noget, der kan berige og udfordre jer positivt, frem for at skabe irritation eller afstand. Parret kan mødes ligeværdigt i både det velkendte og det ukendte – rumme hinandens forskelligheder og endda finde glæde i dem. 

Dog er der situationer, hvor fleksibilitet ikke kan løse alt. For eksempel, hvis den ene ønsker børn, og den anden ikke kan eller vil. Her er kompromiser sjældent mulige, men i de fleste andre situationer er fleksibilitet nøglen til at finde løsninger sammen. 

Fleksibilitet i det kriseramte ægteskab 

I et kriseramt ægteskab mangler fleksibiliteten. Parterne sidder fast – som man siger på godt engelsk, de er “stuck.” Kontakten mellem jer kan føles rigid og fastlåst, og I kan have svært ved at skifte mellem nærvær, intimitet og alenetid, fordi balancen i forholdet er blevet skrøbelig. 

Forsvarsmekanismer, mistillid, ensomhed og frygt kan gøre det svært at være autentisk og åben overfor hinanden. Når kontakten er så skrøbelig, bliver det farligt at vise sin sårbarhed, fordi risikoen for at blive misforstået eller afvist føles for stor. Dette kan skabe en ond cirkel, hvor fleksibiliteten i forholdet forsvinder, og parterne bliver endnu mere låste i deres roller. 

Afhængighed i det gode ægteskab 

Vi mennesker er sociale væsener og mere afhængige af hinanden, end vi måske har lyst til at indrømme. Det er ikke nødvendigt at leve i kærlighed for at overleve, men behovet for at blive elsket, set og anerkendt er både stærkt og naturligt. 

I et godt ægteskab er det godt at vedkende sig denne afhængighed – at turde være sårbar og åbne sig for hinanden. Når vi tør erkende, at vi har brug for hinanden, bliver det nemmere at give slip, både på os selv og på vores partner, fordi vi ved, at vi er forbundne. Det kræver dog også omtanke og ansvar: At vi tager hensyn til hinanden og ikke misbruger den magt, der følger med at være vigtige for hinanden. 

Et sundt forhold balancerer afhængighed og frihed. Det er her, vi kan finde tryghed i at være afhængige, uden at det føles som en begrænsning. 

Afhængighed i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab kan afhængigheden blive så stærk, at den ene eller begge parter mister kontakten til sig selv. Man kan komme til at tilpasse sig for meget og gå på kompromis med sine egne behov og værdier for at bevare freden eller føle sig elsket. 

Når vi begynder at give for meget af os selv og undlader at træffe personlige valg, bliver afhængigheden en begrænsning i stedet for en tryghed. Det kan føre til en ond cirkel, hvor vi undgår at sige fra og mister os selv i processen. 

Evnen til at gå på kompromis er vigtig i ethvert forhold, men hvis kompromiserne bliver for mange, er det et tegn på, at vi ikke lytter til os selv. Her er “NEJ” det vigtigste ord, vi kan lære at bruge – ikke som afvisning af vores partner, men som en måde at genfinde og respektere os selv. 

Mening i det gode ægteskab 

Når vi hver især har en mening og et mål i vores liv, står vi stærkere i os selv. Det gør os mindre sårbare over for skuffelser og afvisninger i parforholdet, fordi vi ikke er afhængige af, at partneren skal give os al vores værdi og livsglæde. Når vi finder mening uden for forholdet – i vores interesser, arbejde eller personlige mål – kan vi møde vores partner som et helt menneske. 

I et godt ægteskab handler mening om balance. Vi skal kunne støtte hinandens mål og drømme, uden at vi mister os selv eller overskygger den anden. Det skaber en dynamik, hvor begge parter kan vokse individuelt og som par. 

Mening i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab bliver meningen ofte deponeret hos partneren. Det betyder, at den ene part føler, at hele livsgrundlaget afhænger af den anden. Partneren forventes at levere alt: lykke, tryghed og retning. Men når denne forventning ikke bliver opfyldt, kan det føre til skuffelse, afhængighed og frustration. 

Manglen på egen mening gør, at afhængigheden bliver til magtesløshed. Hvis partneren ikke lever op til forventningerne, er der ingen andre steder at finde værdi og retning. Dette kan skabe en fastlåst dynamik, hvor begge parter føler sig fanget og uden handlemuligheder. 

Fællesskab i det gode ægteskab

Et godt ægteskab handler ikke om at undgå smerte, ensomhed eller konflikt – det handler om at have et fællesskab, der kan rumme det hele. I et sundt parforhold er der plads til både glæde og sårbarhed. Fællesskabet giver intimitet, kærlighed og en tryg, emotionel base, hvor begge parter kan trives. 

I et godt ægteskab er der en partner at dele smerten, vreden og sorgen med – og en at tackle kriser og udfordringer sammen med. Det skaber en følelse af at være kendt, elsket og værdsat, hvilket ikke kun styrker forholdet, men også bidrager til bedre livskvalitet, et roligere nervesystem og måske endda et længere liv. Når parforholdet også bygger på et glædesfyldt venskab, bliver det et sted for både tryghed og udvikling. 

Fællesskab i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab kan fællesskabet tage en usund drejning, hvor parterne bliver alt for sammenfiltrede. Det betyder, at de er så tæt forbundne, at der ikke længere er plads til at være sig selv eller give den anden lov til at være sig selv. 

Denne form for usundt fællesskab kan føles som en fælde. Ingen af parterne hviler i sig selv, og begge føler måske et konstant pres for at tilpasse sig eller opfylde den andens forventninger. I stedet for at styrke hinanden, kan forholdet blive et sted, hvor begge mister sig selv. Det gør det svært at finde en vej ud af det fastlåste mønster, fordi ingen føler sig frie til at være den, de er. 

Kommunikation i det gode ægteskab

God kommunikation handler om at skabe en tryg og åben dialog. Det betyder at tale, så din partner får lyst til at lytte – og lytte, så din partner får lyst til at tale. Det lyder måske simpelt, men det kræver bevidsthed om, hvordan I udtrykker jer. 

En nøgle til god kommunikation er at “blive på egen banehalvdel.” Det betyder, at du taler ud fra dig selv, uden at bebrejde eller rette fokus på din partner. En effektiv måde at gøre det på er at starte sætninger med ”jeg” fremfor ”du.” For eksempel: 

– ”Jeg føler…” 

– ”Jeg tænker…” 

– ”Jeg ønsker…” 

– ”Jeg vil gerne…” 

Når du taler fra dit eget perspektiv, tager du ansvar for dine tanker, følelser og behov, i stedet for at gøre din partner ansvarlig for at gætte sig frem til dem. Dette mindsker risikoen for misforståelser og konflikter og giver jer en bedre mulighed for at forstå hinanden. 

Ved tydeligt at udtrykke, hvad du ønsker og føler, skaber du grobund for intimitet og forbindelse. Det bliver lettere for din partner at møde dine behov, når de ved, hvad de er. På den måde bygger I et stærkere og mere tillidsfuldt fundament for jeres forhold. 

Kommunikation i det kriseramte ægteskab 

I et kriseramt ægteskab bliver kommunikationen ofte destruktiv. Konflikter optrappes nemt, når sætninger starter med ”du” eller ”du er.” Disse formuleringer opfattes ofte som kritik eller angreb, og de får din partner til at gå i forsvarsposition i stedet for at lytte. 

En anden fælles faldgrube er, når vi lytter uden egentlig at høre. I stedet bruger vi tiden på at forberede vores svar, fordi vi tror, vi allerede ved, hvad den anden vil sige. Dette skaber ikke en dialog, men to monologer, hvor ingen lærer noget nyt om den anden. 

Når vi overlader det til vores partner at gætte vores behov og forventninger, uden at udtrykke dem klart, skaber vi grobund for frustration og afstand. Ingen af jer føler jer set eller hørt, og dette kan føre til en følelse af ensomhed i forholdet.  

Fortæl mig ikke hvad jeg skal og bør. Fortæl mig om dig selv, hvis du tør.

Lars Lilholt i ”Kald det kærlighed.

parterapi utroskab

Ydmyghed og taknemlighed i det gode ægteskab 

Ydmyghed og taknemlighed er to nøgleingredienser i et stærkt og kærligt ægteskab. At være ydmyg over for din partner betyder at møde denne med en åben og undersøgende attitude. At være nysgerrig og anerkendende over for partnerens følelser, tanker, behov og måde at opleve verden på. Det skaber et rum, hvor begge føler sig set og værdsat. 

Taknemlighed er en måde at udtrykke din kærlighed og værdsættelse på. Det kan være så simpelt som at sige tak for en lille tjeneste, anerkende en sød gestus eller bare værdsætte, at din partner er i dit liv. Når du udtrykker taknemlighed – både for små og store ting – styrker du båndene mellem jer. Det minder jer begge om, hvor meget I betyder for hinanden, og skaber en positiv dynamik, der fremmer nærhed og intimitet. 

Ydmyghed og taknemlighed i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab er ydmyghed og taknemlighed ofte fraværende. Det kræver overskud at være ydmyg, og når man føler sig utryg eller ydmyget, kan det være svært at møde sin partner med nysgerrighed og åbenhed. I stedet kan ydmyghed blive forvekslet med selvundertrykkelse – en luksus, som ingen har overskud til i en usund relation. 

Taknemligheden har også svære vilkår, når følelsen af nærvær og omsorg mangler i forholdet. Når konflikter og afstand præger dynamikken, bliver det svært at finde noget at værdsætte, og fokus rettes ofte mod det, der mangler, eller ikke fungerer. Det kan føre til en ond cirkel, hvor fraværet af taknemlighed forstærker følelsen af afstand og utilfredshed mellem jer. 

Forventninger i det gode ægteskab 

I et godt ægteskab er forventninger nøje afstemte og udtalte. I tager ikke noget for givet, og I møder hinanden med respekt og nysgerrighed. Når parterne sætter ord på deres forventninger, bliver det lettere at undgå misforståelser og frustrationer. 

For eksempel: Hvis den ene glæder sig til en aften med dans, mens den anden planlægger at gå tidligt i seng, kan det føre til skuffelse, hvis forventningerne ikke er afstemt. Ved at tale om ønsker og behov på forhånd, kan begge finde en løsning, der føles god for begge parter. 

Det vigtigste er at fokusere på at være sammen i nuet, frem for at opnå noget bestemt. Når forventningerne er klare og realistiske, bliver det lettere at skabe en atmosfære af forståelse og glæde i forholdet. 

Forventninger i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab kan forventninger – især de ikke-udtalte – skabe afstand og frustration. Når forventninger ikke bliver sagt højt eller afstemt, kan de føre til skuffelser og misforståelser. Forventninger indebærer ofte, at vi tager forskud på glæderne, og når de ikke bliver opfyldt, kan det skabe en tung stemning mellem parterne. 

For eksempel: Hvis den ene forventer mere tid sammen, mens den anden forventer mere alenetid, kan manglen på afstemning føre til konflikter eller en følelse af svigt. Hvis skuffelsen ikke adresseres, kan den udvikle sig til en kilde til bitterhed eller afstand i forholdet. 

Desuden kan selv opfyldte forventninger nogle gange blive taget for givet, hvilket fjerner muligheden for at værdsætte de små ting i hverdagen. Når forventningerne ikke håndteres bevidst, kan de skade forholdet, fordi de skaber et pres, som begge parter kan have svært ved at leve op til. 

 “Forventninger er den direkte vej til Helvede. Konstateringer er den direkte vej til Himlen”. – Bent Falk

Prioriteringer i det gode ægteskab

I et sundt ægteskab er prioriteringerne klare og balancerede. Først og fremmest skal du tage ansvar for dig selv og dine egne behov – du er nr. 1. Din partner er nr. 2, og hvis I har børn, kommer de på en vigtig, men stadig sekundær, 3. plads. Herefter følger karrieren og fritiden. 

Denne prioritering kan virke overraskende, men den bygger på en vigtig pointe: Hvis ikke du tager ansvar for dig selv og jeres forhold, kan ingen af jer trives. Og hvis parret ikke fungerer, vil det smitte af på børnene. Børn lærer af deres forældres samspil og finder tryghed i at se dem kommunikere, løse konflikter og drage omsorg for hinanden. At tilsidesætte parrets behov for børnenes skyld er derfor en misforståelse – børn har brug for, at deres forældre har et stærkt og kærligt fundament. 

Når partneren prioriteres højt, skaber det en følelse af værdsættelse og respekt, som styrker båndet mellem jer. Det handler ikke om at ignorere børn, arbejde eller fritid, men om at forstå, at parforholdet er hjørnestenen, som alt andet hviler på. 

Prioriteringer i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab bliver prioriteringerne ofte skæve eller uklare. Mange par sætter børnenes behov over partnerens og tror, at det er den rette vej. Andre vælger karriere eller fritid over forholdet, fordi det føles mere tilgængeligt eller mindre konfliktfyldt. 

Dette kan føre til flere varianter af skævprioritering: 

– Gensidig nedprioritering: Begge parter ignorerer hinanden og fokuserer på alt andet, hvilket skaber afstand og følelsesmæssig ensomhed. 

– Ensidig prioritering: Den ene bliver sat øverst på listen, mens den anden føler sig tilsidesat og overset. Det kan føre til frustration og ubalance, der forværrer problemerne. 

Når par glemmer at prioritere hinanden, begynder forholdet ofte at falde fra hinanden. Uden fokus på samspillet mister parret den forbindelse og det fundament, der skal bære dem gennem livet. 

Selvudvikling i det gode ægteskab 

Personlig udvikling er en gave i et sundt ægteskab. Vi bærer alle på bagage fra fortiden – det kan være gamle mønstre, usikkerheder eller tilknytningsproblemer, der kan gøre os mindre fleksible i relationen. Når vi arbejder med os selv, bliver vi bedre til at forstå vores egne følelser, frygt og længsler. Det skaber ikke bare en stærkere forbindelse til os selv, men også en dybere forståelse og åbenhed i forhold til vores partner. 

Men selvudvikling handler ikke om at blive perfekt. Vi er alle fejlbarlige, og et godt parforhold handler om at kunne rumme hinandens fejl og mangler med kærlighed og accept. Det er en del af den rejse, som skaber et stærkt fundament for jeres forhold. 

Selvudvikling i det kriseramte ægteskab 

I et kriseramt ægteskab kan selvudvikling være en nødvendighed, hvis forholdet skal reddes. Når parret sidder fast i destruktive mønstre, bunder det ofte i lavt selvværd, gamle traumer eller urealistiske idealer, som forhindrer en sund og stabil kontakt. At arbejde med sig selv bliver derfor en vej til at bryde ud af de fastlåste dynamikker. 

Der kan dog opstå udfordringer, når kun den ene part vælger at udvikle sig bevidst. I nogle tilfælde kan det føre til, at den, der arbejder med sig selv, vokser fra sin partner, hvis den anden ikke er villig til at følge med. Men i de bedste tilfælde kan den enes udvikling inspirere den anden. Når én part stopper med at spille med på konflikterne og i stedet tager ansvar for sit eget “stof,” kan det åbne døren for, at den anden også begynder at reflektere over sine mønstre og tager ansvar for dem. 

parterapi skilsmisse

Værdier i det gode ægteskab

I et godt ægteskab er værdier det, vi vælger at stå fast på – selv når følelserne raser eller udfordringerne presser på. Vi kan ikke styre, hvad vi føler i øjeblikket, men vi kan vælge at møde hinanden med respekt og en fælles forpligtelse om ikke at lade hinanden i stikken. 

En stærk relation bygger på nogle gode spilleregler, som parret aftaler og lever efter. Det kan være måder at tale sammen på, også under konflikter, hvor tonen forbliver respektfuld og konstruktiv. Eller det kan være en fælles forståelse for, hvordan man støtter hinanden gennem svære tider. Disse værdier skaber en ramme, hvor begge parter føler sig trygge og værdsatte, og hvor konflikter kan løses på en måde, der styrker forholdet frem for at skade det. 

Værdier i det kriseramte ægteskab

I et kriseramt ægteskab bliver fælles værdier ofte overset eller glemt. Mange par ender med at leve i dårlige mønstre i årevis, hvor gensidig respekt og forståelse for hinanden langsomt forsvinder. Først i parterapien, efter mange års dårlig trivsel, bliver nogle par opmærksomme på, hvor vigtigt det er at have klare værdier og spilleregler i forholdet. 

Desværre er der også par, der aldrig når dertil. De bliver enten sammen i et kærlighedsløst forhold, hvor respekten og forbindelsen er væk, eller de skilles uden nogensinde at have forstået hinanden fuldt ud. Mangel på fælles værdier og viljen til at arbejde med dem kan efterlade begge parter med en følelse af uforløst potentiale og tabte muligheder. 

Kan man redde et dårligt ægteskab?

Ofte er svaret ja! Et dårligt ægteskab kan reddes, men det kræver mod, ærlighed og viljen til at arbejde sammen. Her er nogle nøglepunkter for, hvordan par kan genoprette forbindelsen og skabe et stærkere fundament: 

  1. Tal om det svære

Mange undgår at tale om de emner, der føles for smertefulde eller modsætningsfulde. Frygten for at såre eller skuffe hinanden kan føre til, at problemer fejes under gulvtæppet. Men hvis ægteskabet skal reddes, er der ingen vej uden om at tage disse samtaler op. Ægte nærhed opstår, når I tør konfrontere det, der smerter eller forstyrrer jer mest, og lytte til hinandens følelser, tanker og behov uden at dømme.

  1. Stå ved jeres følelser og behov

Det kræver selvindsigt at stå ved sine egne følelser, længsler og behov. Begge parter skal tage ansvar for deres egne ønsker og frustrationer og turde udtrykke dem klart og ærligt. Det handler ikke om at placere skyld, men om at skabe en forståelse for hinandens perspektiver. Når begge parter tager ansvar for deres egne følelser, bliver det lettere at finde fælles løsninger.

  1. Genindfør den vigtige forhandling

I mange forhold bliver de nødvendige “forhandlinger” om behov og forventninger sprunget over, fordi de virker uromantiske eller unødvendige i starten. Over tid bliver de glemt, hvilket kan føre til skuffelser og afstand. For at genopbygge ægteskabet skal I tage jer tid til at afstemme forventninger og finde løsninger, der fungerer for begge. Forhandlinger er ikke en svaghed, men en styrke i et modent forhold.

  1. Skab en ny dynamik

At redde et kriseramt forhold kræver en vilje til at ændre fastlåste mønstre. Det kan betyde at lytte mere, kritisere mindre, tage initiativ til nærvær og være villig til at gøre ting anderledes. Ofte kræver det hjælp udefra, som fx parterapi, for at få de værktøjer og perspektiver, der er nødvendige for at bryde negative mønstre.

God parterapi kan redde et ægteskab – start med en uforpligtende samtale

Kontakt mig på telefonnummer 28 99 91 77 for en gratis samtale, hvor vi sammen kan afklare ønsker og behov – og finde ud af, om Biering Terapi er det rette valg. Jeg tilbyder terapi på flere adresser i København samt en klinik i Køge. Online terapi er også en mulighed.

Eller gå direkte til siden med priser, tider og online booking

Skal jeg kontakte dig?

Sendt!

success