Styrk jeres forståelse og kommunikation med hjælp fra en skilsmisseterapeut
Af Psykoterapeut & Parterapeut MPF – Henrik Biering
Skilsmisseterapi er for mange par en uvurderlig støtte i en tid, hvor følelserne ofte er på overarbejde. En skilsmisse er mere end blot en juridisk proces – den er ofte en personlig og emotionel rejse gennem tab, opbrud, skuffelse og bitterhed. Historier om bristede drømme og smertefulde konflikter fylder ofte, og hvis ikke I finder en vej til forståelse, kan det føre til dybe sår og opslidende magtkampe, der påvirker alle involverede.
Findes der en vej til det, man kalder en god skilsmisse? Ja, det gør der. Med hjælp fra en erfaren skilsmisse-terapeut / parterapeut kan I navigere gennem denne svære tid på en måde, der bevarer både respekt og selvrespekt. Parterapien giver jer redskaber til at kommunikere bedre, finde fælles løsninger og skabe en afslutning, der giver plads til heling – både for jer selv, for eventuelle børn og for jeres omgivelser.
Om Biering Terapi: På bloggen deler jeg løbende indlæg om emner som parforhold, parterapi, relationer og personlig udvikling gennem individuel terapi – altid med fokus på at skabe bevidsthed, vækst og dybere forståelse af os selv og vores relationer. Min tilgang bygger på en klar forståelse af menneskelige relationer og den forvandlingsproces, der kan opstå i mødet med livets kriser og udfordringer.
Hvad er skilsmisseterapi?
Skilsmisseterapi er for par, som står midt i eller overvejer en skilsmisse. Terapien er en proces, der hjælper jer med at navigere gennem de følelsesmæssige og praktiske udfordringer, som en skilsmisse medfører. I modsætning til traditionel parterapi, der ofte fokuserer på at redde forholdet, har skilsmisseterapi til formål at sikre en respektfuld og konstruktiv afslutning – eller i nogle tilfælde en ny begyndelse, hvis det viser sig, at forholdet kan reddes.
Hvordan kan skilsmisseterapi hjælpe jer?
Terapi skaber klarhed og overblik midt i en svær tid. Mange par, der opsøger terapi med tanken om skilsmisse, opdager undervejs, at modsætningerne kan løses, og at der stadig er noget værdifuldt at bygge videre på. Åben og ærlig kommunikation kan afsløre sider af hinanden, som genopretter forbindelsen, og giver ny indsigt. Erfaringen viser, at en stor andel af par kan finde sammen igen, når de først får de rette redskaber til at forstå og håndtere deres konflikter.
Men i nogle tilfælde er det for sent at genopbygge forholdet. Her kan skilsmisseterapi støtte jer i de praktiske og følelsesmæssige aspekter af at gå hver til sit. Det kan handle om at tage beslutninger om fordeling af fælles børn, økonomi og bodeling, samtidig med at begge parter får støtte til at tilpasse sig et nyt liv. For nogle kan denne overgang føre til angst eller depression, som terapien kan hjælpe med at bearbejde.
Læs også om: Skilsmissegrupper for voksne
En værdig afslutning eller en ny begyndelse
Skilsmisseterapi gavner begge parter ved at tilbyde en tryg ramme til at bearbejde følelser og finde løsninger, der skaber en værdig afslutning. Uanset om målet er at skilles eller finde sammen igen, kan terapien sikre en sund overgang for jer begge – og for eventuelle børn.
To misforståelser om skilsmisseterapi – og hvorfor de ikke holder
Når det kommer til skilsmisseterapi, er der mange misforståelser, der kan forhindre mennesker i at opsøge den støtte, de har brug for. Her er to af de mest almindelige misforståelser – og hvorfor de ikke stemmer overens med virkeligheden:
Misforståelse 1: Skilsmisseterapi er kun for par med børn
Nogle tror, at skilsmisseterapi primært er for forældre, der skal lære at samarbejde om deres børn. Selvom det er rigtigt, at forældre ofte opsøger skilsmisseterapi af hensyn til børnenes trivsel, er terapien lige så relevant for par uden børn. Skilsmisseterapi handler om at finde måder at håndtere de følelsesmæssige og praktiske udfordringer, der følger med et brud – uanset om der er børn involveret eller ej. Det kan være en hjælp til at bearbejde sorg, skabe klarhed og finde en måde at afslutte forholdet på med respekt og ro.
Misforståelse 2: Skilsmisseterapi er kun for langvarige forhold
En anden almindelig opfattelse er, at skilsmisseterapi kun giver mening for par, der har været sammen i mange år. Men længden af forholdet er ikke det afgørende. Selv korte, intense forhold kan efterlade dybe sår, som kan være svære at bearbejde alene. Skilsmisseterapi kan hjælpe med at skabe afklaring, bearbejde svære følelser og finde en vej videre – uanset om I har været sammen i kort eller lang tid.
Skilsmisseterapi er for alle
Uanset om I har børn, eller hvor længe I har været sammen, er skilsmisseterapi en mulighed for at få støtte til at håndtere de udfordringer og følelser, der følger med en skilsmisse. Det handler ikke om at opfylde bestemte kriterier – det handler om at finde den hjælp, der kan gøre det lettere for jer begge at komme videre.
Hvordan foregår skilsmisseterapi?
Som terapeut skaber jeg en ramme, hvor selv de mest svære og betændte emner kan tages op. Samtalerne handler ikke kun om at afdække, hvad der er gået galt, men også om at finde en måde at tage ansvar for uenigheder på. For nogle betyder det at finde fælles løsninger, mens det for andre handler om at acceptere, at man ikke ser ens på tingene – og finde fred med det.
I er i samme båd, selv om det kan føles anderledes. Det er sjældent, at én person bærer hele skylden for et brud. Ved at tage ansvar for jeres egne handlinger og bidrag til konflikterne kan I mindske spændingerne og skabe plads til at se fremad. Terapien hjælper til at nedtrappe gamle konflikter, bearbejde svigt og misforståelser og finde en vej til at komme videre – hver for sig eller i samarbejde.
Krisen, når drømmen brister
Ægteskabet har altid været et symbol på håb, kærlighed og stabilitet – et anker i livet for mange. Parforholdet bliver ofte det sted, hvor vi placerer vores største drømme og dybeste længsler. Vi investerer tid, kræfter og kærlighed for at få det til at fungere, og derfor kan det føles som et jordskælv i sjælen, når det alligevel brister.
Pludselig kan det føles, som om man falder ned i et mørkt, dybt hul. Den identitet, der engang var bygget på “os”, er væk. “Jeg plejede at være en del af et vi – nu står jeg alene med mig selv. Hvem er jeg uden den del af mit liv, der engang definerede mig?”
En skilsmisse tvinger os til at ændre kurs, uanset om det er et valg, vi selv har taget, eller en beslutning, der er truffet for os. Det kan føles som en brat opvågning fra en drøm, vi kæmpede for at holde fast i. Og det er sjældent kun os selv, der mærker konsekvenserne. Når der er børn involveret, kræver det særlig omtanke og ansvar at sikre, at de kommer igennem forandringen på en måde, der ikke sårer dem unødigt.
Når drømmen brister, står vi over for en udfordring: at finde en ny vej frem, der rummer både os selv og dem, vi stadig har ansvar og omsorg for.
Læs mere her: Eksistentielle livskriser og psykoterapi
Er skilsmisse altid den rigtige løsning?
Skilsmisse kan være den nødvendige udvej i nogle tilfælde. Hvis forholdet er præget af usunde afhængigheder, ulige magtforhold, misbrug eller psykisk eller fysisk vold, kan det at gå hver til sit være den eneste mulighed for at finde tilbage til sig selv og tage ansvar for sit eget liv. For nogle kan skilsmissen blive en katalysator for personlig udvikling og en ny start – en frihed, der giver plads til at finde nyt livsindhold, både for dig selv og måske også for din partner.
Læs mere om: Problemer i parforhold
Hvornår kan skilsmissen undgås?
Manglende kommunikation, tryghed og nærhed er hyppige årsager til, at mange opgiver ægteskabet. Hvis forholdet er blevet reduceret til et praktisk partnerskab, hvor magien og intimiteten er væk, kan det være fristende at tro, at skilsmisse er den eneste løsning. Men er det altid sådan? Nogle gange kan disse problemer faktisk løses, hvis begge parter er villige til at give forholdet en ærlig chance. Tidspres, prioritering af børn, karriere og fritid kan midlertidigt overskygge parforholdet, men det behøver ikke betyde, at kærligheden er væk for altid.
Det er værd at spørge sig selv: Hvad kan vi lære af den modgang, vi oplever? Kan vi bruge vores konflikter til at vokse sammen og genfinde noget værdifuldt i hinanden? Alle par møder udfordringer, og i mange tilfælde kan de føre til et stærkere bånd, hvis man arbejder sig igennem dem sammen.
Læs mere her: Forsvarsmekanismer i parforhold
Hvornår er skilsmisse den eneste løsning?
På den anden side er skilsmisse den rigtige løsning, hvis I har vokset jer så langt fra hinanden, at jeres livsretninger ikke længere kan forenes. Hvis I grundlæggende vil noget forskelligt med livet – f.eks. hvis I er uenige om, hvorvidt I ønsker børn – er der nogle uenigheder, som ganske enkelt ikke kan løses med kompromis.
Så før I træffer beslutningen, er det værd at stille jer selv spørgsmålet: Er vi ved en uoverstigelig grænse, eller kan vi bruge dette som en mulighed for at genopbygge noget stærkere?
Læs mere her: Dårlig stemning i parforholdet
Skilsmisse, når I har børn sammen
Når I som forældre vælger at skilles, er det afgørende for jeres børns trivsel, at de ser jer kommunikere og samarbejde på en respektfuld måde. Børn mærker alt – både skænderier, anspændt stilhed og den dårlige stemning, der kan opstå mellem jer. Sådanne konflikter kan gøre børnene utrygge og ulykkelige, især hvis de fornemmer vrede eller sorg hos jer som forældre.
Nogle forældre risikerer ubevidst at trække børnene ind i konflikten – enten ved at danne alliancer med dem eller ved at tale dårligt om den anden forælder. Dette lægger et følelsesmæssigt pres på børnene, der kan sætte sig som uro og bekymring. Samtidig er børn ofte fyldt med deres egne spørgsmål og frygt: Hvor skal vi bo? Hvem skal vi være mest hos? Hvad betyder skilsmissen for vores hverdag?
Individuel terapi under en skilsmisse – find klarhed og styrke
I forbindelse med en skilsmisse kan det være en stor hjælp at kombinere parterapi med individuel terapi. Den livskrise, som en skilsmisse ofte udløser, har en tendens til at vække gamle følelser af svigt, forladthed, afmagt eller sorg. Disse følelser kan føles overvældende og minde om tidligere oplevelser fra barndom eller ungdom.
Individuel terapi giver dig mulighed for at dykke ned i de følelser, der aktiveres, og forstå, hvordan de påvirker din relation til din partner. Skilsmissen kan dermed blive en åbning til at arbejde med fortrængte sår og bearbejde de reaktioner, som måske har præget jeres parforhold. Det er ikke ualmindeligt, at vi ubevidst vælger partnere, der triggere de gamle sår – ofte i håbet om, at de kan heales.
Gennem individuel terapi kan du også opdage, om du har overtilpasset dig for meget og “glemt dig selv” i relationen. Ved at arbejde med det, der vækkes i dig, kan du opnå en dybere selvforståelse, der ikke kun hjælper dig selv, men også kan gavne din partner – uanset om I vælger at blive sammen eller gå hver til sit. På den måde kan terapi være en vej til at bryde med gamle mønstre og skabe en mere autentisk og meningsfuld fremtid.
Læs mere her: Individuel terapi
Parterapi, når I står midt i eller overvejer en skilsmisse
Du og din partner har mulighed for en uforpligtende samtale, hvor vi sammen kan afdække, hvordan terapi kan støtte jer i denne svære tid. I behøver ikke bo på Sjælland eller i nærheden af en af mine klinikker, da terapien også kan foregå online via Zoom.
Tag det første skridt i dag. Ring på 28 99 91 77 og få en gratis og uforpligtende forsamtale.