Skilsmisse er en krise – mænd og kvinder reagerer forskelligt
Af Psykoterapeut & Parterapeut MPF – Henrik Biering
Hvordan kommer man videre efter skilsmisse? At skilles fra din partner kan kaste dig ud i et virvar af modsatrettede følelser, som du må prøve at rumme, samtidig med besværlige praktiske udfordringer og opmærksomhed på børnenes trivsel. For nogle mennesker udvikler skilsmissen sig til en eksistentiel krise. Der er forskel på skilsmisser, men mange har gået vejen før dig, så der er råd at hente.
Denne artikel kan klæde dig bedre på til at tage bedst muligt vare på dig selv. Du kan læse om, hvordan mænd og kvinder kan reagere forskelligt, og måske finde noget klarhed og overblik at støtte dig til.
Om Biering Terapi: Jeg er uddannet psykoterapeut og parterapeut. Her på bloggen skriver jeg indlæg om parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling. Det er muligt at booke mig til individuel terapi, hvis du har brug for støtte til at komme videre med dit liv, efter en skilsmisse.
Mænds reaktion efter skilsmisse
Man skal hverken sætte kvinder eller mænd i bås, men der kan være en tendens til, at nogle mænd tyr til en nem og hurtig løsning efter en skilsmisse. Det sker ved at finde sig en ny partner i en fart. Fordelen er, at smerten ved bruddet dulmes. Det er en naturlig reaktion, for der skal nogle positive oplevelser og noget støtte til for at finde energi til alt det smertefulde hårde. I det forliste parforhold var der ikke så meget at råbe hurra for – så hvem kan fortænke en mand i gerne at ville bekræftes og genopdage sit gamle jeg, som endte med at drukne i et vi?
Andre vælger at leve med skiftende partnere, hvor de ikke behøver forpligte sig dybere følelsesmæssigt. Det kan blive en strategi, der holder de svære følelser på afstand.
Omvendt inviterer skilsmisse-krisen til at vinde ny selvindsigt og styrket selvværd og selvstændighed. At stoppe op og trække vejret og se indad i stedet for udad – og forebygge endnu en skilsmisse. Sandsynligheden for at nissen flytter med er betragtelig, hvilket skilsmisse-tallene for 2.skilsmisse også understreger. Det gode råd er at skynde sig langsomt. Det er er klogt at give sig tid til at mærke sig selv og være tro mod sig selv i en svær tid, i stedet for at forsvinde ind i et nyt vi. Især mænd, der ikke er vant til at håndtere deres følelser, eller ikke har lært sig selv at række ud efter hjælp, gentager fejlene fra første ægteskab.
Et problem, du forholder dig til er halvt løst. Et problem, du ikke forholder dig til, bliver dobbelt så stort. Bent Falk.
Læs mere om mine forskellige tilbud om parterapi her
Kvinders reaktion efter skilsmisse
Da det to ud af tre gange er kvinden, der har ønsket skilsmissen, stiller det generelt kvinden i en lidt bedre situation end manden. Den der tog initiativ til bruddet, gennemlever også en krise. Men kvinder kan være bedre forberedte og dermed have en sundere reaktion efter bruddet. Mange kvinder har også tætte relationer til veninder, og nemmere ved at tale om følelser. Derfor har flere kvinder end mænd nemmere ved at komme videre efter et brud.
Der er eksempler på, at en kontrollerende mand gifter sig med en overtilpasset og oversamarbejdende kvinde. Dynamikken i sådan et forhold kan blive så ulige, så kvinden (det er oftest kvinden) lægger mere og mere afstand til manden, og til sidst gør sig fri, og vil skilles. Det kan være en rigtigt hård proces, fordi manden ikke godvilligt afgiver kontrollen, og kvinden må mobilisere al sin styrke, gerne med veninders og måske en god terapeuts støtte. Denne kvinde vil ikke være særlig motiveret for at kaste sig ud i et nyt forhold, og gør det ofte til sit højeste formål at være der for sine børn, så de kan trives.
Find mere inspiration i min blog Tegn på dårligt ægteskab
Børns trivsel
Børns trivsel efter skilsmissen afhænger i allerhøjeste grad af forældrenes evne til at samarbejde åbent, respektfuldt og fleksibelt, så børnenes behov har første prioritet – og ikke forældrenes sårede og vrede følelser.
Derfor reagerer vi alle meget forskelligt efter et brud
Tiden og især følelsen af ensomhed efter skilsmissen kan være svær. Tabet og krisen, der følger, er ikke til at komme udenom. Men det er individuelt, hvor stærkt vi reagerer. Det har også stor betydning, hvorfor I gik fra hinanden. Og hvordan.
- Var I enige om skilsmissen?
- Er I stadigvæk på talefod?
- Kom bruddet som et chok for dig?
- Var det i forbindelse med utroskab?
- Var det dig, der tog initiativet? Fortryder du?
Utroskab? Find mere inspiration i min blog Når utroskab opdages.
Skilsmisse og følelser
Lige efter skilsmissen kan du opleve mange stærke følelser. Det er godt at have tid til at mærke dig selv, men følelserne kan også blive overvældende og svære at rumme. Især vrede over svigt, tristhed eller depression kan være svært at leve med. Måske du føler dig forladt og alene i verden? Eller kæmper med en dårlig samvittighed, fordi det var dig, der gik? Din evne til at håndtere sådanne kriser og stærke følelser hænger tæt sammen med hvilken bagage (styrke og sårbarhed), du har med dig fra din fortid. Din evne til at reagere konstruktivt midt i det svære kan være god eller mindre god, og det er vigtigt, at du er opmærksom på dette. Kan du hjælpe dig selv godt videre? Eller har du brug for støtte? Sorgen tager den tid, den tager, og jo mere du kan tillade dig selv at være i den, desto mere bliver der plads til at glæden ind imellem kan bryde frem igennem de grå skyer.
Find inspiration og uddybning i mine blogs om
Skilsmisseterapi og Elsker ikke min mand mere
Skilsmisse er en stor sorg
Man kan ikke tale om skilsmisse uden at også at tale om sorg. Du har elsket, vist tillid og mistet. Derfor vil en skilsmisse næsten altid trække dybe spor. En travl hverdag kan kræve, at du holder fanen højt, og bare fortsætter derudaf. Nogle kan. Andre kan ikke. En sygemelding kan være en løsning i en periode, hvis du er hårdt ramt. Du kan både give plads til det svære og samtidig mærke, at det går fremad. Hvis du derimod ikke kan mærke, at du får det bedre, men at de svære følelser har sat sig fast, så kan det være tid til at række ud og få noget hjælp.
Måske er det ikke for sent? Læs mere i min blog Konsekvenser skilsmisse
Find inspiration og uddybning i min blog om Det gode parforhold
Skilsmissen gør ondt, men hvor længe?
Du kan ikke skynde på din proces, men jo mere plads du giver til at mærke dig selv og de svære følelser, jo bedre (og måske hurtigere) kommer du videre. Men at kæmpe med svære følelser i et til to år efter skilsmissen er normalt. Det kan også ske, at du får dit liv og din glæde hurtigt tilbage. Det vil gå lettere, hvis I skilles i forståelse og respekt overfor hinanden og den tid, hvor I har været hinandens nærmeste og tætteste.
Hvornår er jeg videre?
Har man levet i et svært forhold, kan en skilsmisse bringe en lettelse med sig, samtidig med at det gør ondt. Der er mange forskellige opgaver at løse inden du kan sige, du er ”kommet videre”: Der er selve sorgprocessen, som lever sit eget liv, og bølger op og ned. Du skal også snart forholde dig til at flytte, og finde ud af, hvor du vil bo. Hvis økonomien har taget for meget skade, kan det være udfordrende, og du skal nok også forholde dig til, at børnene ikke skal have alt for lang transportvej mellem dig og din ex. Når du er flyttet: skal du vænne dig til at være meget på med børnene fx en uge ad gangen – og så pludselig at have masser af tid alene med dig selv ugen efter.
Får ex-en ny kæreste?
Apropos børnene får din ex eller måske du selv en ny kæreste, og det kan hurtigt rippe op i åbne sår, og føles som et stort kontroltab. Skal en fremmed nu erstatte mig? Er den nye mere spændende end jeg? Det kan godt sætte selvtilliden på en hård prøve, hvis ex-en lader til at være hurtigt videre med ny og interessant kæreste.
Din omgangskreds kan også ændre sig; ofte ryger kontakten til hele den gamle svigerfamilie – på godt og ondt – men førhen gode venner kan også forsvinde, og nye komme til.
Hvem er jeg nu?
Den største forandring er overhovedet at finde ud af, hvem du nu er – nu som et individ og et JEG. Hvor du før var et VI, og delte mange beslutninger med din kæreste. Hvad længes du egentlig efter nu? Mere af det gamle – eller aldrig mere? Hvad frygter du skal gentage sig? Hvordan kan du få det godt i dit nye liv? Er sammenbragt familie en god ide?
Læger tiden alle sår?
En skilsmisse trækker altid dybe spor, men det kan bestemt lade sig gøre at lære af sine erfaringer og få et bedre liv. Jo mere realistisk du kan være overfor dine egne kræfter, jo bedre går det. Søg hjælp hvis det hele føles for gråt, håbløst og udsigtsløst. Vid samtidig, at selv de bedste venner kan blive trætte og have svært ved at følge dig igennem alle følelses-faser og praktikaliteter. Så pas på ikke at drive rovdrift på dine nærmeste. Husk at anerkende dig selv for alt det du klarer både ved egen og ved gode venners hjælp.
Hvornår er du klar til en ny partner?
Både mænd og kvinder er nødt til at være nogen lunde igennem deres krise efter skilsmissen, før de kan investere sig selv i et nyt seriøst parforhold. Der er altid undtagelser fra reglen. Men de første trin ud i en ny relation kan gøre ondt værre, hvis ikke du har dig selv med. Det kan skubbe yderligere til din krise, så tænk dig godt om, før du kaster dig febrilsk ud i et eller flere nye forhold, når du lige er separeret. Overvej om en tid alene som single vil være godt for dig. Alenetid kan være den bedste investering i en tid, der modner dig til at blive klar til et nyt, sundt forhold.
Skilsmisse og ensomhed
Mangler du tætte og nære relationer efter skilsmissen? Så er det vigtigt, at du tager hånd om den sociale del af dit liv. Det er ikke alle, der holder fast i deres venner, når de bliver gift. Måske du og din partner kun havde fælles venner? Måske din partners familie også blev din familie, fordi du ikke selv har nogen? Måske har hele netværket valgt side, og det ikke var dig, de valgte? Eller du selv har valgt at trække dig – af sikkert gode årsager? Virkeligheden er for mange, at det ikke kun er en partner, man mister, når man bliver skilt, men hele eller store dele af sit netværk. Er der brug for, at du styrker dit sociale netværk, så få nogle gode råd længere nede på denne side. Du kan altid styrke dit sociale netværk. Også selvom du er oppe i årene. Mange mennesker bliver skilt i en moden alder, og er i samme situation som dig.
Find mere inspiration i Problemer i parforhold
Skab nyt netværk efter skilsmissen
Mandecenteret i København har gratis grupper for mænd, der er blevet skilt og har brug for netværk og at møde ligesindede. Lyder det som noget for dig, så skal du klikke og læse videre her: Mandecenteret.dk
Bobleberg er en landsdækkende digital og gratis portal for både mænd og kvinder, der søger ny venner, veninder og fællesskaber omkring interesser. Er det noget for dig, så skal du klikke og læse videre her: Bobleberg.dk
Læs mere på: psykoterapeutens blog
Samtaler og terapi der skaber klarhed – gratis forsamtale
Om booking af psykoterapi – individuelt, par og grupper. Du kan booke tid på den klinik, der passer dig bedst. Jeg arbejder fra flere adresser i København samt Køge. Terapi online, er også en mulighed. Ring og få en gratis og uforpligtende forsamtale nu – på telefon 28 99 91 77