Projektioner i parforhold

Bliv klogere på projektioner, polarisering og skyggesider i dit parforhold

Af Psykoterapeut & Gestaltterapeut MPF – Henrik Biering

Dette blogindlæg udforsker, hvordan polarisering og projektion påvirker vores parforhold, og hvorfor det er helende at bringe skyggesiderne frem i lyset. Skyggesider er de dele af os selv, vi undertrykker eller skammer os over – ofte følelser som vrede, jalousi, sorg eller modvilje. Skyggesider vil ofte vise sig gennem projektioner – når vi tillægger andre de egenskaber, vi ikke vil se i os selv. Dette skaber polarisering i vores relationer, hvor vi ubevidst deler verden op i ‘dem’ og ‘os’, hvilket forstærker konflikter og afstand.

Ved at arbejde med skyggesider, fx i terapi, kan vi bryde denne dynamik, opnå større forståelse og leve mere autentisk og harmonisk med både os selv og andre. Arbejdet med polarisering og skyggesider handler om at lære sig selv at kende og integrere alle dele af din personlighed, så du kan leve i større autenticitet og harmoni med både dig selv og dine omgivelser.

Om Biering Terapi: På bloggen deler jeg løbende indlæg om emner som parforhold, parterapi, relationer og personlig udvikling gennem individuel terapi – altid med fokus på at skabe bevidsthed, vækst og dybere forståelse af os selv og vores relationer. Min tilgang bygger på en dyb forståelse af menneskelige relationer og den forvandlingsproces, der kan opstå i mødet med livets kriser og udfordringer.

Projektioner i parforholdet

Hverdagens projektioner i parforhold opstår som sagt, når vi tillægger vores partner følelser, intentioner eller egenskaber, som måske i virkeligheden stammer fra os selv. Her er nogle eksempler:

1. Eksempel – vrede:
Efter en stressende dag på arbejdet føler du, at din partner er irritabel. Men måske er det din egen irritation, der farver, hvordan du oplever deres adfærd.

2. Eksempel – kritik:
Når din partner kommenterer, hvordan du har stillet ting i opvaskemaskinen, føler du dig kritiseret. I virkeligheden kan det være din egen usikkerhed, der projiceres over på dem.

Polarisering kan gøre os syge – og skade parforholdet

Polarisering opstår, når vi deler vores personlighed op i “acceptable” og “uacceptable” dele. Vi viser de sider frem, vi er stolte af, mens de uacceptable – vores skyggesider – bliver gemt væk, fordi vi skammer os over dem eller ser dem som forkerte. For eksempel kan du irritere dig over, at din partner er for kontrollerende, mens du selv kæmper med en skjult trang til at styre tingene. Eller du føler dig provokeret af din partners følsomhed, fordi det minder dig om en side af dig selv, du ikke vil stå ved.

Polariseringen opstår, fordi vi har opdelt os selv og ikke tør stå ved hele os selv. Resultatet er, at vi projicerer de uønskede sider over på den anden, hvilket skaber afstand og konflikter.

Polarisering skader ikke kun relationen til din partner, men også til dig selv. Når du konstant undertrykker dine skyggesider, kan det skabe en indre splittelse, hvor du føler dig fanget i roller, der kun viser den “pæne overflade”. Samtidig presser alt det, du har gemt væk, sig på fra det underbevidste – ofte som uro, tristhed eller en følelse af utilstrækkelighed. Over tid kan denne splittelse gøre dig syg, både mentalt og følelsesmæssigt, og det kan føre til depression eller stress.

Læs også: Når stress bliver til depression

Polarisering: Få hjælp gennem parterapi eller individuel terapi

At arbejde med polarisering og skyggesider i terapien handler om at samle dig selv igen. I stedet for at dømme dine skyggesider som forkerte, lærer du at forstå dem som en naturlig del af, hvem du er. Ved at acceptere både de “negative” og de “positive” sider af dig selv kan du bryde den indre konflikt og skabe større harmoni.

I parforholdet betyder det, at du kan møde din partner med mere forståelse og autenticitet. Når du holder op med at projicere dine skjulte sider over på den anden, kan du bryde den onde cirkel af afstand og konflikter. Det åbner for en dybere forbindelse, hvor både du og din partner kan være jer selv – hele jer selv – og mødes i ægte kærlighed og respekt.

Læs også: Hvad er forsvarsmekanismer

Hvor kommer skyggesiderne fra?

Der er en god grund til, at vores skyggesider er gemt så godt af vejen. Vi fødes med mange flere muligheder. De sider af os, som vores familie godt kan lide, dem gør vi stærkere. De sider, som familien ikke kan lide – kan sygne hen og visne. De er ofte forbundet med stærke følelser af skam. Jo tidligere, vi har måttet lukke ned for disse sider af os selv, jo sværere er det at finde dem frem igen. Man kan sige, at vi fødes til at kunne spille på hele klaviaturet. Og vi lærer at undgå bestemte toner. Når vi så er voksne, og gerne vil være herrer i eget hus – så vil vi gerne kunne spille hele melodien.

Læs mere om: skam og skyld i terapi

Hvad er almindelige skyggesider?

Skyggesider opstår som modsætninger i vores personlighed, hvor vi skjuler eller undertrykker én side for at fremhæve en anden. Lidt filosofisk siges det, at: ”det du ikke anerkender, tager magten fra dig”. For eksempel kan vi vælge at være kontrollerede og pligtopfyldende, mens vi gemmer vores løsslupne og lystbetonede sider væk. Vi kan stræbe efter at være harmoniske, selvom vi rummer kaos, eller fremstå tillidsfulde, selv når vi føler mistro. På samme måde kan vi fremhæve vores sociale og hjælpsomme side, mens vi skjuler egoistiske behov.

Du kan undersøge, hvad der gør dig vred, hvordan det kommer til udtryk, og hvornår det opstår. Eller måske undersøge, hvorfor du føler dig ked af det, misundelig osv. Der ligger en enorm ressource og frihed gemt i de følelser, du tidligere har forsøgt at undertrykke. Du kan så at sige kysse dine dæmoner, tage magten over dig selv igen, og opnå stærkere integritet og bedre trivsel.

Læs også om: Typiske problemer i parforholdet

Lær dig selv at kende gennem skyggearbejde

At lære dig selv at kende handler i høj grad om at opdage og arbejde med dine skyggesider – de dele af dig, du måske forsøger at skjule eller fornægte. Her er nogle konkrete måder, du kan begynde at arbejde med dine skyggesider:

  1. Reflektér over stærke reaktioner på andre:

Læg mærke til, om der er bestemte typer mennesker eller adfærd, der irriterer dig voldsomt. Spørg dig selv: “Hvad er det ved denne person, jeg ikke kan acceptere – og findes denne egenskab måske også i mig selv?”

  1. Skriv om dine “uacceptable” følelser:

Lav en liste over følelser eller sider af dig selv, du finder pinlige, svage eller forkerte – fx jalousi, vrede eller frygt. Skriv derefter om en situation, hvor du har oplevet denne følelse, og hvordan du reagerede. Dette kan hjælpe dig med at forstå, hvorfor du ser den som en skygge.

  1. Identificér roller, du spiller:

Overvej, hvilke roller du tager på dig i forskellige sociale sammenhænge – fx “den sjove,” “den stærke” eller “den omsorgsfulde.” Hvilke dele af dig selv gemmer du væk, når du spiller disse roller?

  1. Undersøg dine idealer:

Tænk over, hvilke egenskaber du beundrer hos andre. Ofte peger disse på sider af dig selv, du længes efter at udvikle, men måske ikke tør stå ved.

  1. Øv dig i at rumme dine følelser:

Når du mærker en “uønsket” følelse som vrede, misundelse eller skam, så prøv at blive i følelsen uden at dømme dig selv. Overvej, hvad denne følelse forsøger at fortælle dig.

  1. Brug spejling i relationer:

Bed en person, du stoler på, om ærligt at beskrive, hvordan de oplever dig. Det kan afsløre sider, du ikke selv er bevidst om – både positive og negative.

  1. Arbejd med dine drømme:

Skyggesider kan ofte dukke op i drømme som figurer eller situationer, der føles foruroligende eller provokerende. Skriv dine drømme ned og spørg dig selv, hvad de kan fortælle om de sider af dig selv, du gemmer væk.

Læs mere om: Terapi med drømmetydning

  1. Lyt til din indre kritiker:

Læg mærke til de ting, du ofte kritiserer dig selv for. Bag kritikeren gemmer der sig ofte skygger, du ikke vil vedkende dig. Prøv at udfordre din indre kritiker ved at spørge: “Hvorfor er dette forkert? Hvad frygter jeg ved denne del af mig selv?”

  1. Prøv noget ukomfortabelt:

Gør noget, der ligger uden for din sædvanlige adfærd – fx sig din mening højt, hvis du plejer at holde dig tilbage, eller vær sårbar, hvis du normalt holder facaden oppe. Det kan hjælpe dig med at opdage og integrere nye sider af dig selv.

  1. Find mønstre i konflikter:

Tænk tilbage på dine seneste konflikter. Hvilke anklager rettede du mod den anden person? Ofte projicerer vi vores egne skygger over på andre.

Arbejd med skyggesider i parterapi. Start med en uforpligtende samtale

Kontakt mig på telefonnummer 28 99 91 77 for en gratis samtale, hvor vi sammen kan afklare ønsker og behov – og finde ud af, om Biering Terapi er det rette valg. Jeg tilbyder terapi på flere adresser i København samt en klinik i Køge. Online terapi er også en mulighed.

Eller gå direkte til siden med priser, tider og online booking

 

Skal jeg kontakte dig?

Sendt!

success