Konflikter i parforholdet

Er I klar til et opgør med konflikter og kampe i forholdet?

Af Psykoterapeut & Parterapeut MPF – Henrik Biering

I parforholdets intime sfære udspiller sig ofte konflikter og kriser, der stammer fra fortidens sår og uafsluttede historier. Kravet om at få dét vi ikke fik som børn – nærvær, forståelse, omsorg – gentager sig som små, skjulte dramaer i relationen til vores partner. Uden at vi nødvendigvis er bevidste om det, kan vores følelsesmæssige arv tvinge os ind i mønstre, hvor vi enten tilpasser os og mister os selv, trækker os væk og giver op, eller forsøger at forme hinanden, så vi bliver spejlbilleder af hinanden. Sådan kan det let ende med, at par bliver fjender frem for partnere, fanget i et højt konflikt-niveau og kriser, der bringer dem til parterapeutens dør.

Om Biering Terapi: På bloggen deler jeg løbende indlæg om emner som parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling gennem individuel terapi – altid med fokus på at skabe bevidsthed, vækst og dybere forståelse af os selv og vores relationer. Min tilgang bygger på en dyb forståelse af menneskelige relationer og den forvandlingsproces, der kan opstå i mødet med livets kriser og udfordringer.

Konflikter: Når fortidens sår styrer parforholdet

Fortidens sår kan vise sig i parforholdet på mange måder og gennem forskellige adfærdsmønstre, som påvirker følelser og kommunikation – og bunder i dybe og ubearbejdede psykologiske sår. Her er det vigtigt at huske, at kampe og konflikter i parforholdet også rummer en mulighed: en invitation til at udvikle sig sammen og finde en vej frem, hvor begge kan eksistere i deres fulde autenticitet. Her er nogle eksempler på, hvordan fortiden kan styre kvaliteten af et parforhold gennem forskellige typer af konflikter og kampe:

 

  • Mistro og jalousi: Tidligere svigt kan skabe grundlæggende mistillid, som ofte kommer til udtryk som jalousi eller frygt for, at partneren vil forlade forholdet.
  • Overreaktioner og følelsesladet kommunikation: Traumet kan gøre visse emner ekstra følsomme og føre til overreaktioner, hvor små skænderier eskalerer voldsomt.
  • Kontrol og afstand: Behovet for kontrol som en beskyttelsesmekanisme kan skabe konflikter om frihed og uafhængighed i forholdet, hvor partneren føler sig begrænset.
  • Kommunikationsproblemer og undgåelse: Nogle undgår at tale om sårbare emner af frygt for at åbne gamle sår, hvilket kan føre til misforståelser og frustration.
  • Skyld og skam: Følelser af skam eller skyld kan hæmme ærlig kommunikation og føre til defensive reaktioner, der skaber konflikter.
  • Frygt for intimitet: Tidligere svigt kan føre til en dyb frygt for følelsesmæssig nærhed, hvor én eller begge parter undgår intimitet og fysisk nærvær.
  • Bebrejdelser og ansvarsflugt: Gamle mønstre kan skabe en tendens til at bebrejde partneren i stedet for at tage ansvar for egne følelser, hvilket forhindrer konfliktløsning.
  • Tvivl på kærlighedens ægthed: Indre usikkerhed kan skabe tvivl om kærligheden, hvilket kan føre til jalousi og konstant behov for bekræftelse.
  • Undgåelse af konflikter: For at undgå smerte fra tidligere oplevelser kan man undlade at udtrykke egne behov og dermed skabe afstand.
  • Afhængighed af partnerens bekræftelse: Gamle traumer kan føre til en afhængighed af partnerens accept og kærlighed som en måde at dulme usikkerhed, hvilket kan skabe ubalance og udmattelse i forholdet.

Parterapeutens råd: Når konflikter raserer forholdet

Konflikter og kriser rummer kimen til større bevidsthed i kontakten og mere tolerance over for jeres forskelligheder. Bedre kommunikation indebærer at tage større ansvar for egne følelser og behov samt at være bevidst om jeres eget ansvar. Mit råd til jer er at tage jeres temaer med i parterapi. Hos mig, i Bieringterapi, får I støtte til at forstå, hvordan I forholder jer til fortidens sår, så I sammen kan opnå bedre trivsel, intimitet og nærvær. Læs mere om jeres mulighed for at arbejde med problemer i parforholdet

Kærlighedens kamp: Vejen fra symbiose til selvstændighed

Konflikterne i parforholdet kan være svære at forstå – både for parret selv og for andre, der ser kampene udefra. For konflikterne kan være så banale eller trivielle, så vi ikke selv kan finde mening i galskaben. Men meningen er god nok. Parforholdet i al dets skønhed og vanvid bærer nemlig muligheden for at heale gamle sår. Sår som kan stamme helt tilbage fra vores tidligste barndom, fra en tid, vi har glemt alt om. Og som handler om skuffelser og svigt, som vi har måttet undertrykke og beskytte os imod. Om overtilpasning og begrænsende roller, som kan være svære (tæt på umulige) at gøre op med. Men parforholdet tilbyder netop denne mulighed for forløsning og forandring.

Kan en konflikt være konstruktiv?

Konflikter og uenigheder er en naturlig del af ethvert forhold, og i et godt parforhold kan de endda være konstruktive – en vej til dybere forståelse og nærhed. Når I tør gå helhjertet ind i en konflikt – en form for “intim kamp” – uden at det skader relationen, styrker det jeres bånd.

Nøglen til en sund konflikt er at blive i kontakten med både sig selv og sin partner. Det handler om at udtrykke sine behov og følelser åbent, mens man anerkender og værdsætter forskellene mellem jer. Når I kan fejre forskellighederne og bruge dem som en kilde til læring og udvikling, bliver konflikter ikke noget, der splitter jer ad, men noget, der bringer jer tættere sammen.

Konflikter der nedbryder forholdet

I et kriseramt forhold bliver konflikter ofte fastlåste og destruktive. De handler ikke længere om at forstå hinanden, men om at prøve at fjerne forskellene ved at få den anden til at blive som én selv. Dette skaber en dynamik, hvor konflikterne ikke løser sig, men i stedet forværrer afstanden mellem parterne.

Der er tre typiske strategier, som ofte bruges i kriseramte forhold, og de er alle lige uhensigtsmæssige:

  1. At tilpasse sig den anden og opgive sig selv: Her går den ene partner på kompromis med sine egne behov og værdier for at undgå konflikt, hvilket skaber frustration og afstand over tid.
  2. At trække sig væk og afvise den anden: Når konflikter bliver for svære, vælger nogle at lukke af og undgå kontakten. Det kan føles som en beskyttelse, men det efterlader begge parter uden løsninger eller nærhed.
  3. At forsøge at lave hinanden om: Denne strategi – “alle kriges moder” – handler om at ville ændre sin partner, så de passer bedre til ens egne behov og forventninger. Det skaber ofte mere modstand og konflikt.

 

Disse strategier viser, hvordan mange ægteskabelige stridigheder dybest set handler om at bekæmpe forskelle og undgå ægte kontakt. Det er et ønske om enshed og tryghed i sammensmeltningen, men uden at turde stå i uvisheden og sårbarheden, som forskellighederne også bringer med sig.

Fra kamp til moden kærlighed

Når vi som voksne træder ind i et nyt kærlighedsforhold, konfronteres vi ofte uventet med både minderne om barndommens tabte paradis og de begrænsninger, vi lærte at leve med for at få kærlighed. Vores partner kan, uden nogen af os ved det, aktivere den gamle længsel efter mors trygge favn – men også de usynlige krav om at være “den gode dreng” eller “den pæne pige.” Vi falder ubevidst tilbage i de roller og strategier, der engang sikrede vores overlevelse, men som nu forhindrer os i at være autentiske og frie. Det er en almindelig menneskelig reaktion at projicere kampen om forældres kærlighed ind i vores voksne kærlighedsliv, selvom vi for længst er voksne og i stand til at klare os uden den samme afhængighed. Parforholdet giver os nu chancen for at se dette indre drama i øjnene og, for første gang hele gamle sår -som åbner for at leve i en mere bevidst og moden kærlighed.

Selvstændighedsfasen i parrets hverdag

Efter de første års forelskelse og etablering følger en selvstændighedsfase, hvor parret kan bevæge sig væk fra symbiosens tryghed. Nogle vælger at beskrive det som en modnings- eller udviklingsfase, hvor begge parter får plads til at udvikle sig individuelt inden for rammerne af forholdet. Andre foretrækker begreber som afgrænsningsfasen eller differentieringsfasen, da det her er essentielt at finde og anerkende forskellene mellem parterne.

Den indre proces kan også kaldes selvopdagelse, autonomi eller selvrealisering, fordi den rummer muligheden for, at begge parter opdager, hvem de er, og hvad de bringer ind i relationen som selvstændige individer. Dette udviklingsstadie handler om at skabe en sund balance mellem samhørighed og personlig frihed. Men kan også medføre konflikter i parforholdet.

Udvikling eller afvikling?

Vi opdager gradvist partnerens irriterende og uperfekte sider – eller ser måske for første gang partneren som en hel person med egne særheder, styrker og svagheder. Drømmen om perfekt symbiose skifter til skuffelse, afstand eller endda konflikt. Vi kommer tilbage til os selv, og for nogle er denne opvågning et chok. Her vælger nogle at gå hver til sit, men for de par, der bliver sammen, begynder en ny fase, som kan sammenlignes med barnets udvikling mod selvstændighed.

I denne fase ser vi forskellighederne tydeligere og reagerer på dem – ofte ved at hævde vores egne synspunkter og kvaliteter og kritisere de træk hos partneren, som ikke lever op til vores forventninger. Denne indre og ydre konflikt kan virke meningsløs og uforståelig, både for os selv og andre, og vi kan føle trang til at retfærdiggøre vores frustrationer ved at beskrive partnerens fejl. Her kan vi vælge forskellige strategier:

  • At tilpasse os og give køb på vores egen identitet.
  • At trække os og give op på forholdet.
  • At forsøge at ændre hinanden for at skabe ensartethed.

 

Den eneste bæredygtige vej er at anerkende og værdsætte forskellene – en strategi, der tilhører udviklingsfasen og som muliggør ægte vækst i parforholdet.

Læs også: Min kæreste forstår mig ikke

Kærlighedens kamp i parterapi

Når par første gang træder ind i parterapien, er konflikterne ofte intense – hvad enten de er tydelige og eksplosive, eller ligger skjult bag et ydre, hvor begge forsøger at holde frustrationer og sårede følelser i skak. Parforholdets udfordringer har næsten altid en historie med en bestemt grundkonflikt, som nu kan udforskes sammen. I begyndelsen er forholdet præget af forelskelse, hvor to bliver til én. Det siges, at vi aldrig forelsker os i den forkerte, og de kræfter, der driver denne tiltrækning, ligger dybt i vores ubevidste – styret af kemi, længsler og uhelede sår. Forelskelsen er en tid, hvor vi indtager hinanden, lader grænserne flyde sammen og føler os mere levende end nogensinde. Livet føles fuldt af muligheder, og vi er overbeviste om, at vi supplerer hinanden perfekt. Denne tilstand spejler symbiosen med mor, som vi oplevede i de første 9-12 måneder af livet – en drømmelignende periode fyldt med enhed og helhed.

 

Konflikter i parforholdet

Svære samtaler skaber udvikling

Et langt parforhold følger sjældent en fast skabelon. Det er normalt at bevæge sig gennem forskellige stadier. Men ikke alle forhold udvikler sig; nogle stagnerer i fastlåste roller og gentager de samme konflikter år efter år. Man lever ”som hund og kat” eller i en konstant kamp, hvor forholdet kun holdes sammen af frygt for at være alene, økonomiske bekymringer, social stigmatisering, frygten for ikke at kunne klare sig alene – eller af hensyn til børnene.

 

I disse forhold mangler der ofte lyst, vilje og evne til at se og forstå hinanden samt til at tage de svære samtaler og konfrontationer. Parret ser hinandens forskelligheder som fejl i stedet for som muligheder for indsigt og udvikling. Her kan et forløb i parterapi være det nødvendige skub til at bryde mønstret.

Læs også: Forebyggende parterapi, styrk jeres parforhold

Konflikthåndtering i parterapi

Konflikthåndtering i parterapi handler om at skabe en tryg ramme, hvor par kan udforske og forstå de dybereliggende mønstre og reaktioner, der ligger under konflikterne. Som parterapeut guider jeg parret til at komme bag om de umiddelbare skænderier og se, hvad der faktisk driver konflikterne. Det vil sige de dybtliggende traumer, behov, længsler og gamle sår, som ubevidst aktiveres i relationen. Målet er at gøre parret i stand til at kommunikere deres følelser og behov på en konstruktiv måde, så de kan bevæge sig væk fra beskyldninger og forsvar og genskabe empati og forståelse midt i det svære og sårbare.

En del af mit arbejde går ud på at lære parret konkrete redskaber, der hjælper dem til at sætte ord på deres følelser uden at såre eller anklage hinanden. Dette kan f.eks. være metoder til at udtrykke sig uden at lade vrede og frustration overtage samtalen. Gennem denne proces opdager parret ofte, hvordan gamle mønstre fra tidligere relationer, især fra barndommen, spiller ind i deres konflikter i dag.

Er terapi den rette hjælp? Start med en uforpligtende samtale

Kontakt mig på telefonnummer 28 99 91 77 for en gratis samtale, hvor vi sammen kan afklare ønsker og behov – og finde ud af, om Biering Terapi er det rette valg. Jeg tilbyder terapi på flere adresser i København samt en klinik i Køge. Online terapi er også en mulighed.

Eller gå direkte til siden med priser, tider og online booking

Skal jeg kontakte dig?

Sendt!

success