Et godt parforhold

Styrk jeres parforhold og kærligheden med gode råd fra parterapi

Af Parterapeut og Psykoterapeut MPF – Henrik Biering

Hvordan skabes et godt parforhold? De vigtigste byggesten i det gode parforhold er god kontakt, stor tolerance overfor forskellighed, og gensidig fleksibilitet. Dertil tilpas meget overensstemmelse mellem værdier og interesser – og vilje til at udtrykke og tage ansvar for egne følelser og behov. Det er godt at kunne gå på kompromis, men det dræner forholdet, hvis alt skal stå til diskussion. Hvis alle disse byggesten er til stede sammen med det udefinerlige begreb kemi og tiltrækning, så er fundamentet lagt for at opbygge et godt og kærligt parforhold over tid.

Om Biering Terapi: Jeg er uddannet psykoterapeut og parterapeut. Her på bloggen skriver jeg indlæg om parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling. Det er muligt at booke mig til individuel terapi og parterapi, hvis du eller dit parforhold har en krise. Jeg arbejder fra flere klinikker. Både i – og uden for København. Terapi online er også en mulighed.

Forskellighed i det gode parforhold

Forskellighed er en forudsætning for kontakt.

Det er ofte det, der er anderledes ved din partner, som fascinerer dig, og gør jeres parforhold levende. Uden forskellighed ville der ikke være nogen gnist, ingen udfordringer og ingen mulighed for at udvikle jer sammen.

Når I møder hinandens forskellige måder at tænke og handle på, åbnes der en dør til ny indsigt – ikke kun om hinanden, men også om jer selv. Forskelligheder giver jer mulighed for at udfordre hinanden, vokse sammen og udvikle en dybere forståelse af relationen.

Hvordan håndterer I forskellighed?

I tv-serien ”Gift ved første blik” matches parrene på deres ligheder, og i starten går alting glat. Efterhånden som forskellene begynder at vise sig, udfordres parrets fleksibilitet og evne til kompromis, og konflikter opstår – som de gør i alle parforhold. Det afgørende er ikke, at konflikter opstår, men om parret evner at kommunikere klart, og respektere den andens forskelligheder. At omfavne forskellighed er at skabe livfuldhed og trivsel. 

Forskelligheder som fundament for kærlighed

Forskelligheder er ikke bare uundgåelige – de er nødvendige. De skaber dybde, spænding og vækst i forholdet. Det kan måske føles svært, når forskellene skaber gnidninger, men det er netop i de øjeblikke, at jeres parforhold har mulighed for at blive stærkere.

Når I lærer at omfavne forskellighederne og bruge dem som byggesten i jeres fælles fundament, kan de blive en kilde til både inspiration og fornyet energi i forholdet. Med dette perspektiv bliver forskelligheder ikke længere noget, I skal frygte, men noget, der gør jeres parforhold unikt og levende. 

Parterapi Godt parforhold

Parterapeutens 17 bedste råd

1 At være ens og lige i det gode parforhold

Lige børn leger bedst

Der er noget tiltrækkende ved symmetri og enshed, som ikke bare fascinerer, men som kan gøre os trygge, og trygheden er en forudsætning for udvikling. Det er den ene pol, som skal være til stede, som svarer til moderens trygge favn. Her er fred og ingen fare.

Ligeværdighed er en forudsætning for et godt parforhold. Den ene må ikke have mere magt end den anden, for så har parterne ikke det samme på spil, når uenigheder skal forhandles. Hvis fx kun den ene er interesseret i sex, er forhandlingssituationen vanskelig.

Enshed – også kaldet konfluens eller sammensmeltning – er noget af det mest vidunderlige, vi kan opleve som mennesker, men før eller senere forstyrres sammensmeltningen. Vi forandrer os, og bliver mætte, eller vi keder os, og det kan skabe en eksplosion i parret, når den brydes. Eller en implosion, når den ene underkaster sig og tilpasser sig for meget, og lider under ikke at have plads til egne længsler og behov.

Bevar trygheden og ligeværdigheden, men husk også at værne om jeres individualitet. Tillad jer selv og hinanden at vokse og ændre jer, uden at miste det fælles fundament. Det er i denne balance mellem at være ens og at være to unikke individer, at et stærkt og kærligt parforhold kan trives.

 

2 Tryghed og eventyr

Et godt parforhold kræver både trygheden fra jeres ligheder og spændingen fra jeres forskelligheder. Trygheden ligger i det, I deler – de fælles værdier, interesser og den stabilitet, der giver jer et sikkert fundament. Men spændingen opstår i forskellene, i det nye og uforudsigelige, som bringer dynamik og liv ind i forholdet.

Tænk på det som barnet, der søger moderens trygge favn, men samtidig har brug for at gå på opdagelse og udforske verden. Det lille eventyr kan være lige udenfor døren, men det er lige så vigtigt som trygheden hjemme. På samme måde har I som par brug for at finde en balance mellem at være tæt forbundne og samtidig give hinanden plads til at udforske jeres egne interesser og drømme.

Det er en udfordring, som alle par står overfor: At være en del af et “vi” uden at miste sig selv som individ. Hvis balancen tipper, og den ene eller begge føler sig opslugt af forholdet, kan det føre til frustration eller følelsen af at miste sin egen identitet.

Two becomes one, and there are none. Bob Resnick

Læs mere i Begær og lidenskab i langvarige parforhold

 

3 Vær opmærksom på kontakten mellem jer

I et godt parforhold er kontakten mellem jer afgørende, selvom den kan være svær at definere. Når kontakten er god, kan I virkelig mærke og nyde den, hvilket styrker jeres forbindelse. Det er naturligt at savne denne kontakt og føle sig ensom, når den mangler. Det er dog ikke farligt at have perioder med mindre kontakt, så længe I ikke bliver alt for afhængige af hinanden til at opfylde alle jeres behov.

Tag ansvar for egne behov, drømme og længsler. Det kan være gennem venner, familie eller personlige interesser og hobbyer. Ved at fylde jer selv op og finde mening og glæde inden i jer selv, bliver I mindre afhængige af hinandens nærvær for at føle jer tilfredse. Dette giver både frihed og styrke til jeres forhold, da I kan trives individuelt samtidig med, at I støtter hinanden.

Et stærkt parforhold bygger på begge parters evne til at finde balancen mellem at være sammen, og at bevare sin egen individualitet. Ved at arbejde på selvstændighed og selvværd kan I skabe et mere harmonisk og tilfredsstillende forhold, hvor begge føler sig set, hørt og værdsat.

4 Intimitet i det gode parforhold

Intimitet forståes traditionelt som romantisk eller seksuelt. Jeg vil udvide begrebet: intimitet er at kunne føle, tænke og sige alt i partnerens nærvær uden at behøve at lave om på sig selv og i forventning om at blive mødt med forståelse og respekt. Det er et godt mål for det gode parforhold at kunne være så intime sammen, så alle forskelligheder kan rummes og værdsættes, eller så vi mødes i intim nærkamp, hvor vi hver byder ind med værdier og behov.

parterapi utroskab

 

5 Tillad tilbagetrækning i det gode parforhold

I et sundt parforhold er det  ikke nødvendigt at være sammen hele tiden. Tilbagetrækning kan nogle gange være en bevidst måde at vælge sig selv på. At kunne sige: “Nu er jeg mæt af kontakt,” er en sund måde at sikre, at du får den nødvendige hvile og personlig plads. Det er en personlig ret, som dog i visse situationer skal balanceres med fælles ansvar, såsom børnenes behov.

Hvert individ har ansvaret for at finde den rette balance mellem at være sammen og at trække sig tilbage for at hvile. I et godt parforhold er det en styrke, at begge partnere tillader og accepterer hinandens behov for tilbagetrækning. Dette betyder også, at der i visse tilfælde kan være behov for isolation, hvor hver person kan genoplade og bevare sin egen identitet. Ved at respektere hinandens behov for plads skaber I et miljø, hvor begge parter kan trives individuelt og samtidig opretholde en stærk og respektfuld forbindelse. Dette bidrager til et mere harmonisk forhold, hvor begge føler sig fri til at være sig selv uden frygt for at blive misforstået eller afvist. 

6 Fleksibilitet i det gode parforhold

Fleksibilitet er olien i det gode parforhold. I det gode parforhold kan vi fleksibelt pendulere mellem god kontakt, sammensmeltning/konfluens, intimitet og tilbagetrækning/isolation. Vi kan ligeværdigt mødes både i trygheden og ensheden – og rumme forskelligheder og opsøge uvisheden i spænding og eventyr. Når fleksibilitet er et bærende princip, undgår parret i alt for høj grad at stivne i fastlåste roller og positioner. Uenigheder og modsætninger mødes som kærkomne og berigende udfordringer, og ikke som personlige og begrænsende irritation. Det eneste kompromis, som ikke kan løses, opstår når den ene part ønsker sig børn, og den anden part hverken kan eller vil møde dette ønske.

7 Konflikt i det gode parforhold

Konflikter er dybest set en måde at prøve at fjerne forskelle på ved at få den anden til at blive lige som mig selv.

Der er tre lige dårlige strategier:

  • At tilpasse sig den anden og opgive sig selv.
  • At trække sig fra og afvise den anden.
  • At forsøge at lave hinanden om. Alle kriges moder.

I stedet for at ty til disse strategier, er det et godt mål muligt aktivt at anerkende samt fejre jeres forskelligheder. Ved at værdsætte hinandens unikke egenskaber og perspektiver kan I styrke jeres forbindelse, og skabe et mere harmonisk forhold. 

parterapi utroskab skilsmisse

 

8 Afhængighed i det gode parforhold

Vi mennesker er flokdyr og meget mere afhængige af hinanden, end vi har lyst til at erkende. Vi kan leve uden kærlighed, men trangen til at leve i kærlighed og være elsket og set, kan være så stærk, så vi giver for meget køb på os selv, og overtilpasser os. Når vi giver ud af vores egen styrke, og undlader at træffe personlige valg, så er vi blevet afhængige af den anden på en måde, som kan være unødvendigt begrænsende. Evnen til at gå på kompromis er vigtig, men for mange kompromisser er et tegn på, at man ikke passer så godt sammen.

9 Kærlighed og kontrol i parforholdet

Der er eksempler på par, som forsøger at kontrollere og eje kærligheden, hvilket sagtens kan ende galt. Kærligheden er en gave, som vi ikke kan gøre os fortjent til. Mange af os forsøger alligevel at være ”gode nok” til at fortjene kærligheden via hårdt arbejde, som i virkeligheden fjerner os fra kærligheden, da den ikke kan købes. Eller vi opgiver kærligheden, og nøjes med anerkendelse.

Hvor tillokkende det end er at kontrollere kærligheden, så undgår vi derved uvishedens og forskellighedens spænding, og gør hinanden ufrie.

Læs mere i Elsker ikke min mand mere

10 Mening i det gode parforhold

Når begge parter har deres egne ambitioner og retninger, mindskes frygten for skuffelser og afvisninger i forholdet. Dette skyldes, at I står stærkt i jer selv og ikke er fuldstændigt afhængige af hinanden for jeres egen selvværd eller lykke. Ved at have individuelle mål kan I støtte hinanden i jeres personlige vækst, samtidig med at I arbejder sammen mod fælles mål. Dette skaber en sund balance mellem at være sammen og bevare sin egen identitet, hvilket bidrager til et mere robust og tilfredsstillende forhold. Når I begge føler jer opfyldte og sikre i jeres egne liv, kan I bringe mere positiv energi og styrke ind i parforholdet, hvilket gør det lettere at håndtere udfordringer og nyde de gode stunder sammen.

Hvordan opnår vi så et godt parforhold?

Mange forsømmer at tale sammen om det, der føles for modsætningsfuldt, eller som vi måske frygter, at den anden ikke vil acceptere. Det er naturligt at forsøge at undgå at såre og skuffe hinanden. Det er godt at kende og vedstå alle sider af sin personlighed, og tillade den anden at lære mig at kende – også med de sider, jeg er mindre stolt af. Eller som jeg skammer mig over. Det er hjælpsomt at sætte ord på, hvilke værdier begge parter har. Det er en slags forhandling, som mange springer over, fordi den føles uromantisk og overflødig i starten, og senere glemmer vi det.

Læs mere i Hvad er et godt parforhold

11 Fællesskab i det gode parforhold

At leve i det gode parforhold er ikke at undgå smerte, ensomhed og konflikt. Det gode parforhold er et fællesskab, som tilbyder intimitet og kærlighed, og som kan udgøre en tryg og emotionel base, som skaber trivsel i et glædesfyldt venskab. I et godt parforhold er der en at dele smerten, vreden og sorgen med, og en at lære at tackle krise og modgang med. At føle sig kendt, elsket og værdsat sikrer et roligere nervessystem, bedre livskvalitet og et længere liv.

 

12 Kommunikation i det gode parforhold

God kommunikation er at tale, så den anden får lyst til at lytte, og lytte, så den anden får lyst til at tale.

Opskriften på god kommunikation har nogle ingredienser, som populært kaldes at ”blive på egen banehalvdel”. Her er det et godt trick at starte alle sætninger med ”jeg” og undgå at starte sætningerne med ”du”. Det vil sige, at gode sætninger kan starte med:

  • Jeg føler…
  • Jeg mener…
  • Jeg tænker…
  • Jeg ønsker…
  • Jeg vil…

Det, der så kan ske er, at vi bliver opmærksomme på, hvad vi selv mener, føler og tænker, og tager ansvar for det. Ikke for at lave den anden om eller starte 3.verdenskrig, men for ikke at overlade det til partneren at gætte dine tanker, ønsker og behov. Det kan nemlig være meget sværere for partneren at gætte dine behov, end du måske tror. Ved tydeligt og klart at udtrykke behov og følelser skaber I den bedste forudsætning for intimitet.

Fortæl mig ikke hvad jeg skal og bør. Fortæl mig om dig selv, hvis du tør.

Lars Lilholt i ”Kald det kærlighed.

parterapi utroskab

13 Ydmyghed og taknemlighed i det gode parforhold

At være ydmyg i sin attitude overfor partneren er et valg og en god investering. Det vil sige at forholde sig undersøgende, nysgerrig og anerkendende overfor partnerens følelser, tanker og behov – og hele partnerens måde at være og opleve verden på. At huske at vise og udtrykke taknemlighed over at have partneren i sit liv, og huske at takke for og anerkende stort og småt, er en måde at vise din kærlighed på. Det styrker båndene mellem jer.

14 Forventninger i det gode parforhold

Forventninger er den direkte vej til Helvede. Konstateringer er den direkte vej til Himlen”. Bent Falk

Særligt ikke-udtalte eller uafstemte forventninger parret imellem inviterer til skuffelser. I forventningen tager vi forskud på glæderne. Hvis forventningen indfries, tager vi den måske for givet. En skuffet forventning kan skabe en tung stemning. Så den gode vane er at sætte ord på og afstemme eller konstatere forventningerne, så den ene ikke vil danse hele natten, og den anden hellere vil tidligt i seng.

15 Prioriteringer i det gode parforhold

I det gode parforhold er du selv nr. 1, og din partner er nr. 2. Hvis der er børn i forholdet, kommer de først ind på 3.pladsen. Foran job på 4.pladsen, og med fritid på 5.pladsen. Det gode forhold skal plejes på en måde, hvor man er ansvarlig for sig selv, og prioriterer partneren højt. Hvis ikke parret trives sammen, trives børnene heller ikke – så det er en misforståelse at tilsidesætte parrets behov til fordel for børnenes. Børnene lærer af og er trygge ved at opleve forældrene kommunikere, løse konflikter og drage omsorg for hinanden.

16 Selvudvikling i det gode parforhold

Personlig udvikling er et gode i det gode parforhold, da vi næsten altid bærer på personlig bagage eller tilknytningsstof, som gør os mindre fleksible i parforholdet. Det er simpelthen godt at kende og være i kontakt med både sin egen frygt og sine egne længsler. Når det er sagt, så er vi kun mennesker. Vi er alle fejlbarlige, og det gode parforhold rummer også vores fejl og mangler.

17 Værdier i parforholdet

Vi bestemmer ikke selv, hvad vi føler, men vi kan love hinanden at vise respekt og ikke at lade hinanden i stikken. Vi kan aftale nogle gode spilleregler for, hvordan vi taler sammen og løser konflikter. Nogle par lærer det på den hårde måde i parterapien efter ofte mange års dårlig trivsel i parforholdet. Nogle lærer det aldrig, og bliver sammen i et kærlighedsløst parforhold eller skilles uden i virkeligheden at have lært hinanden helt at kende.

Læs mere i Problemer i parforholdet

parterapi skilsmisse

Værktøjer i parterapien

I parterapien kan parret lære at lytte bedre til hinanden og lære, hvordan den gode kontakt og god kommunikation udvikles. Ofte er det hjælpsomt for et par at hente støtte hos en indlevende parterapeut, som kender til de faldgruber og udfordringer parret sidder med.

Skal jeg kontakte dig?

Sendt!

success