Depression eller stress?

Når stress bliver til depression

Af Psykoterapeut & Gestaltterapeut MPF – Henrik Biering

Når stress bliver til depression, er det vigtigt at søge professionel hjælp. I denne artikel vil vi se på, hvorfor stress kan udvikle sig til depression. Hvilke symptomer og advarselssignaler du skal være opmærksom på. Og hvad du selv kan gøre. Herunder, hvordan du forebygger, at stress udløser en depression. Men også hvad du kan gøre, hvis det allerede er sket.

Om Biering Terapi: Det er muligt at booke psykoterapi og individuel terapi, hvor du arbejder med de forhold og situationer, der giver dig vanskeligheder. Her på bloggen skriver jeg indlæg om terapi, relationer og personlig udvikling.

 

Individuel terapi depression

 

Hvorfor kan stress udløse depression

Stress er en naturlig reaktion på udfordringer og krav, som livet stiller os. Det er en del af vores daglige liv, og det er faktisk sundt, at vi bliver stresset. Det er når stressen bliver for stor, at det kan udløse en depression. Det kan ske, hvis du har været stresset over længere tid. Eller hvis du har været udsat for en stor belastning, som du ikke har haft mulighed for at håndtere. Det kan være, at du har mistet et job, et forhold eller en nær ven. Det kan også være, at du har været udsat for en traumatisk begivenhed.

 

Sådan bliver stress til depression

Rent psykologisk kan en forklaring være, at vi ikke tåler langvarig stress og bekymringer. Rent biologisk er vi udrustet til at klare lidt af hvert, men vi har alle en grænse, hvor belastningen bliver for stor. Eller tung. Hvornår det sker, er meget forskelligt. Det kan handle om, hvad vi har med os i bagagen af både psykisk sygdom og fysisk sygdom i familien. Det kan også handle om, hvor stabil og tryg vores opvækst har været.

De fleste kan tåle at livet går op og ned. Eller en kortvarig stressbelastning på arbejdet. Men hjernen er en krøllet og følsom størrelse, der hele tiden tager ved lære af påvirkninger. Indre som ydre. De dårlige påvirkninger og følelser kan tage over, hvis de er langvarige, eller der ikke er nok positive følelser til at styrke din psykiske balance. Kort sagt, så handler det om, hvor meget du har at stå imod med. Er du psykisk sårbar? Så kan selv en kortvarig stressbelastning være nok til at skubbe dig ud i en depression.

Symptomer og advarselssignaler du skal være opmærksom på

Hvis du har været stresset over længere tid, kan det være svært at se, hvornår det er blevet til depression. Det er vigtigt at være opmærksom på de symptomer og advarselssignaler, der kan være tegn på, at du er ved at udvikle en depression. Disse symptomer kan være træthed, søvnløshed, manglende interesse for aktiviteter, som du normalt nyder, og en følelse af, at du ikke kan klare det hele. Det kan også være, at du har en følelse af, at du ikke har nogen kontrol over dit liv. Eller oplever, at du er blevet ligegyldig overfor ting, som du før holdt af. En overbelastning af stress kan også føre til angst.

 

Hvordan forebygger du at stress udløser en depression?

Der er flere ting, du kan gøre for at forebygge, at stress udløser en depression. Det første er at lære at håndtere stress. Det kan du gøre ved at lære at kontrollere dine tanker og følelser, og ved at lære at slappe af. Det er også godt at lære at sige nej til ting, som du ikke har overskud til. Det er vigtigt at sørge for at få nok søvn, spise sundt og regelmæssigt og få motion. Endelig er det godt at søge støtte fra venner og familie. Det kan også være en god ide at bruge øvelser som yoga eller meditation til at hjælpe dig med at slappe af og fokusere på det positive.

 

Håndtering af stress

Hvis du allerede har været stresset over længere tid, er det vigtigt at få hjælp til at håndtere stressen. Det kan du gøre ved at få professionel hjælp, såsom psykoterapi eller samtaler hos egen læge. Det kan også være en god ide at lære nogle afslapningsteknikker, som kan hjælpe dig med at slappe af og få styr på dine tanker og følelser. Endelig kan det være en god ide at finde en hobby eller aktivitet, som giver dig glæde og afslapning.

 

Stress og tanker

Stress har en tendens til at føre til negative tanker. Som så kan føre til en følelse af håbløshed. Det er derfor vigtigt at lære at kontrollere dine tanker og fokusere på de positive ting. Det kan være smart at notere de positive ting, som du har opnået, og de ting, som du er taknemmelig for. Det kan også være en givende at tale med en psykoterapeut, som ved noget om stress. Det kan hjælpe dig med at håndtere dine tanker og følelser.

 

Stress og følelser

Stress kan give dig ondt i maven. Gøre dig irriteret. Give dig en kort lunte. Den kan gøre dig ked af det. Den kan endda gøre dig sorgfuld, når du ikke oplever at leve det liv, som du ønsker dig. Uanset hvilken følelse stress giver, så er der altid en god grund. Det kan være godt for dig at tale med en ven eller et familiemedlem om, hvordan du har det.

 

Stress og søvn

Stress kan føre til søvnløshed, så det er vigtigt at sørge for at få nok søvn. Det kan være en god ide at gå i seng og stå op på samme tid hver dag, og at undgå at se på skærme, som f.eks. computerskærme, lige før sengetid. Det kan også være godt at læse en bog eller lytte til beroligende musik før sengetid. Er du i tvivl om, hvornår du skal søge professionel hjælp til din stress? Så er svaret, at du skal se på kvaliteten af din søvn. Har du sovet dårligt en uge eller slet ikke sovet i nogle dage – så er det nu, du skal handle. Søvnløshed og dårlig søvn skal du reagere på med det samme.

 

Hvordan du bruger terapi som behandling mod depression og stress

Terapi kan være en vej ud depression og stress. Men hvordan? I terapi træner eller lærer du (måske for første gang) at identificere og udtrykke dine følelser, så du ikke føler dig overvældet. Du lærer, hvordan du ændrer de vaner, der forhindrer dig at opnå et mere afbalanceret liv. Du lærer at håndtere den stress, du har lige nu. Og de negative tanker der kan opstå. Du kan få et mere positivt syn på livet.

 

Depression, stress og de positive tanker

Et positivt livssyn kan give dig følelsen af, at du har kontrol over dit eget liv. Det kan til en start skubbe depressionen i baggrunden, og give dig mere overskud. Et overskud, som du kan bruge til at skabe forandringer. Hvis det er det, du ønsker. Måske du drømmer om et helt andet liv, end det du lever? Et bedre liv. Sat sammen så det passer til dig, og den du er. Måske du ikke ved, hvad du egentlig ønsker? Det kan du også arbejde med, hvis du starter i et terapiforløb.

 

Biering Terapi. En støtte – væk fra stress og depression

Om booking af psykoterapi – individuelt, par og grupper. Du kan booke tid på den klinik, der passer dig bedst. Jeg arbejder fra flere adresser i København samt Køge. Terapi online er også en mulighed. Ring og få en gratis og uforpligtende forsamtale nu – på telefon 28 99 91 77

Skal jeg kontakte dig?

Sendt!

success