Når julen er svær og smertefuld

At være med det svære – gode råd når julen er en svær tid

Af Psykoterapeut & Gestaltterapeut MPF – Henrik Biering

 

De fleste drømmer nok om en jul med glæde og hygge. Men for rigtig mange mennesker og familier er julen alt andet. Den er svær og smertefuld. Den er fyldt med ensomhed. Eller konflikter. I denne artikel ser vi på den svære jul. Den der ikke er fuld af kærlighed, venner, konfekt og pebernødder. Vi vil se på, hvordan du kan håndtere de følelsesmæssige udfordringer, der kan opstå, og hvordan du kommer igennem en højtid, der er alt andet end lige det, du ønsker dig.

 

Om Biering Terapi: Har du et ønske om at skabe forandringer i dit liv? Mangler du indsigt i, hvad der skaber problemerne i dit liv? Så er det muligt at booke mig til individuel terapi, hvor du arbejder med de forhold og situationer, der giver dig vanskeligheder. Her på bloggen skriver jeg indlæg om terapi, relationer og personlig udvikling.

Hvorfor er julen så svær for nogle?

Der er mange forskellige årsager til, at julen kan være svær. Det kan være, at du har mistet en elsket. Eller at du har et dårligt forhold til dine forældre. Det kan også være, at du har en depression eller angst, som gør, at du ikke har lyst til at fejre jul. Lever du med en eksistentiel krise i forvejen, kan en højtid som julen forstærke alle de svære følelser, du kæmper med: Sorgen, angsten, fortvivlelsen, ensomheden. Uanset årsagen, så er det vigtigt, at du husker på, at du ikke er alene om at være alene.

 

Julepynt

De følelsesmæssige udfordringer i julen

Som sagt er der mange følelsesmæssige udfordringer, som kan komme op til overfladen i julen. Det kan være sorg, ensomhed, vrede, frustration eller angst. Det kan være, at du har svært ved at være i selskab med andre, eller at du har svært ved at håndtere alle de forventninger, der er til julen. Det kan også være, at du har svært ved at håndtere alle de følelser, som julen kan bringe frem. Det kan være, at du har dårlige minder fra julen i din barndom. Traumer, som netop forstærkes i højtider.

 

Følelsen af isolation og ensomhed

Mange kan opleve følelser af isolation og ensomhed i julen. Det kan være, at du har svært ved at komme ud af huset og være sammen med andre, selv om muligheden er der. Men det kan også være, at du bor alene og mangler sociale kontakter, selv om du gerne vil ud. Måske du har familie og venner, som glemmer at inkludere dig i festlighederne. Eller der er en aktuel konflikt i din familie, der udelukker, at du kan være sammen med dem i julen.

Mangler man nogen at dele sin tid og sine følelser med, kan det forstærke følelsen af isolation og ensomhed. Og det kan gøre julen særdeles svær at komme gennem. Det gør ondt i hjertet. Tiden snegler sig afsted. Du ønsker, at den svære højtid bare skal overstås.

 

Følelsen af et tab forstærkes

Julen kan også være svær, hvis du har mistet en, du holder af. Det kan være et tab af et familiemedlem, en ven eller en kæreste, som du tidligere har delt en tradition med. Det kan være et tab, der er sket for nylig, eller det kan være et tab, der er sket for længe siden. Det kan være, at du og din partner er blevet skilt, og du har svært ved at komme videre efter skilsmissen. Uanset hvornår det er sket, kan det være en smertefuld tid, når du skal mindes den person, du har mistet.

 

Stress i julen slider på dig

Stress er også en følelse, som mange kan opleve i julen. Det kan være stress over at skulle planlægge julemiddagen og juledagene. Det kan være stress over at skulle købe gaver til alle. Julefrokosterne koster også ekstra kræfter, både fysisk og mentalt. De traditioner vi har i julen kan føles som et stort pres. For nogen ødelægger stress hele højtiden. Det bliver umuligt at slappe af. Umuligt at nyde tiden med familien. Måske du også selv bliver svær at være sammen med? Både for dig selv og for dem, der holder af dig, fordi du ikke kan håndtere den stress, du oplever.

 

Juledepression

Depression kan ramme mange i julen, netop fordi højtiden er svær. Eller du lider i forvejen af en depression – der så bliver forstærket i højtiden. (Også kaldet en juledepression). Man har måske ikke lyst til at tage til julefrokost eller juleaften. Smalltalk forekommer dig umuligt. Måske du ikke har lyst til kontakt med andre, fordi du føler dig nedtrykt og trist. Det kan være svært at finde glæden ved at gå til julefrokost og fejre jul og nytår, når man har det sådan.

 

Individuel terapi

Angst i julen

Angst kan fylde meget i  julen. Det kan være angst for at se familie og venner, angst for at skulle tale med andre, angst for at skulle ud i det offentlige rum. Det kan være angst for at skulle tage til julefrokost eller juleaften. Det kan være angst for at skulle give gaver eller modtage gaver. Det kan være angst for at skulle købe ind eller gå på julemarked. Det kan være angst for at skulle håndtere de mange forventninger, der følger med en højtid.

 

Det årlige drama i familien

For mange er julen også forbundet med et årligt drama i familien. Det kan være konflikter, der går igen hvert år, og som man ikke ved, hvordan man skal håndtere. Det kan være skænderier, som man ikke ved, hvordan man skal undgå. Det kan være uoverensstemmelser, som man ikke ved, hvordan man skal løse. Det kan være dårlige relationer mellem generationer, som man heller ikke ved, hvordan man skal løse. Du befinder dig i en konstant følelse af fight and flight. Alene atmosfæren i julen kan give dig kvalme og hjertebanken.

Er der mere krise i parforholdet, når I holder juleferie sammen? Måske du og din partner har flere skænderier i julen end normalt? Det kan være svært for par, som måske allerede har problemer i forvejen, at være mere sammen i julen. Juleferier og højtider i det hele taget, kan vise mere tydeligt, om der er problemer mellem jer. I så fald vil det være godt, at I får talt om årsagen. Hvis ikke I tager hånd om jeres relation, vil I lære at leve med hyppige konflikter, der slider jer begge op.

 

Få gode råd til, hvordan du får det bedre, når julen er svær

Heldigvis er der nogle ting, man kan gøre for at hjælpe sig selv med at komme igennem julen. Ting, der gør, at du får det bedre midt i det svære. Scrol frem til det, der er vigtigt for dig.

 

Håndter dramaet i din familie

Der er sikkert ingen nem løsning. Men det er heller ikke umuligt at finde en balance, hvor du både kan passe godt på dig selv. Og være sammen med den skøre familie. Er der tale om, at familien er lidt mere end bare skør, og at jeres relation er direkte dårlig, så kan en løsning være, at du korter tiden I er sammen ned. Eller helt væk. At sætte grænser er svært, men det er noget, du kan øve dig i. Det kan jo være, at en jul alene er bedre end det drama, du ellers skal gennemleve.

 

Nisser på eng

Styrk dit sociale netværk – du kan starte i dag

Meget få kan gå gennem livet eller en højtid uden kontakt til andre. Dermed ikke sagt at en stille jul er forkert. Det er den ikke. Men den er nok bedst, hvis man selv har valgt den. Samvær og social kontakt med familie eller gode venner er vigtigt for næsten alle mennesker. Er julen svær, fordi du oplever ensomhed i en eller anden grad, så er et godt råd, at du gør noget aktivt for at skabe et nyt eller større socialt netværk. Der findes en gratis online portal, hvor du kan oprette en profil og finde sammen med ligesindede i alle hjørner af Danmark. Klik her: Opret en profil på Boblberg.dk

 

Gør noget godt for andre

Det kan lyde spøjst, men at gøre noget for andre kan styrke dig indefra og ud. Vi mennesker har alle anlæg for empati og omsorg, og gør du noget godt for andre, styrker det ikke kun dem, du hjælper, men også dig selv. Har du ressourcerne, så kan det måske hjælpe dig at løfte andres liv ved at blive frivillig i julen. Du kan google dig frem til muligheder – og måske finde det, der lige passer dig. Der hvor du bor. Et konkret eksempel er, at du kan vælge at hjælpe udsatte familier: Eventyrjul.dk

 

Gør noget godt for dig selv

Selvom du er helt alene, er der ting, du kan gøre i dit eget selskab, som hjælper dig. Lige nu. Det handler om at give dig selv omsorg og forvandle en dårlig dag til en god dag. Vi mennesker er i bund og grund ikke særligt komplicerede. Vi er programmeret fra naturens side til at føle glæde og optimisme selv ved små ting. Angst, depression og kriser kan skubbe denne evne i baggrunden. Men du kan finde den frem igen ved at øve dig.

 

Tips til at blive din egen bedste ven i julen

Den svære jul kan du bruge til at træne at blive din egen bedste ven. Det gør du ved at lære dig selv mere egenomsorg. Når du har det godt, er det nemmere at tiltrække nye venner eller finde sig en sød kæreste, hvis du mangler sådan en. Her får du nogle tips, der viser, hvor enkelt det i virkeligheden er.

Har du mange svære tanker, kan du tage et varmt bad. Du kan gå en tur og mærke vinden lege med dit hår. Eller mærke sne på kinden hvis vi er heldige, at det sner. Du kan lave god og sund mad til dig selv. Tænd et lys. Sæt en blomst i en vase på bordet. Har du ikke noget bord, så sæt den på gulvet.

Sæt bevægelse i din krop. Du kan styrketræne. Eller lave din egen hjemmelavede yoga på gulvet. YouTube.com er fyldt med videoer, træning eller stand up, der enten kan få dig ud af sofaen eller få dig til at rulle rundt af grin på gulvet. Bare dig. I dit eget selskab. Det er aldrig for sent at blive din egen bedste ven. Det er aldrig for sent at skabe et nyt liv.

Giv dig selv masser af luft og lys. Et kvarters dagslys i den friske vinterluft kvikker op, og gavner dit immunforsvar. En længere gåtur kan virke meditativt og skabe fred i sjælen. Din krop bliver også glad af det.

 

Få hjælp med terapi og samtaler i julen

Det er også muligt at række ud til Bieringterapi.dk i julen, og starte i et terapiforløb, der kan hjælpe dig. Ikke bare gennem julen, men også godt ind i det nye år, med nye redskaber til at håndtere det svære i livet. Bieringterapi.dk holder åbent hele julen, hvor det er muligt at booke terapi flere steder på Sjælland, telefonisk eller online via Zoom. Du kan læse mere her: Book Psykoterapi.

Skal jeg kontakte dig?

Sendt!

success