Angst – hvad er det, og hvorfor får man det?
Af Psykoterapeut & Gestaltterapeut MPF – Henrik Biering
Hvorfor får man angst? Angst er en almindelig psykisk lidelse, der kan påvirke alle aldersgrupper. Hvad er det, og hvorfor får man det? Angst er en følelse, som alle mennesker oplever på et eller andet tidspunkt. Det er en følelse af frygt, usikkerhed og bekymring, som kan være meget ubehagelig. Den kan også være svær at kontrollere. I denne artikel vil vi undersøge hvad angst er, og hvorfor vi får det. Vi vil også se på, hvordan man kan håndtere angst.
Om Biering Terapi: Har du et ønske om at skabe forandringer i dit liv? Mangler du indsigt i, hvad der skaber problemerne i dit liv? Så er det muligt at booke mig til individuel terapi, hvor du arbejder med de forhold og situationer, der giver dig vanskeligheder. Her på bloggen skriver jeg indlæg om terapi, relationer og personlig udvikling.
Typer af angst
Der er mange forskellige typer af angst. Den mest almindelige type er social angst, som er angst for sociale situationer. Det kan være angst for at tale til et arrangement eller angst for at være i et rum med mange mennesker. Andre typer af angst omfatter følelsesmæssig angst, som er angst for at føle negative følelser, og fysisk angst for at få fysiske symptomer.
Årsager til angst
Der er mange forskellige årsager til angst. Det kan være genetisk, hvilket betyder at det kan være arvet fra forældre. Det kan også være forårsaget af en traumatisk oplevelse eller en stressende livssituation. Nogle mennesker har også en naturlig tendens til at være mere angst end andre.
Genetik
Genetik spiller en stor rolle, da angst kan arves fra forældre. Også hvis det bare er den ene forældre, der har lidt af angst.
Miljø
Miljøfaktorer såsom konflikter, traumer, stress, usikkerhed og andre negative oplevelser kan føre til angst. Det kan også være forårsaget af en usund livsstil, som for eksempel for meget alkohol eller stoffer.
Psykologiske faktorer
Psykologiske faktorer som depression, personlighedsforstyrrelser, PTSD og andre mentale lidelser kan også føre til angst.
Fysiske symptomer på angst
Fysiske symptomer på angst kan være hjertebanken, svedeture, åndenød, rysten, svimmelhed, kvalme, maveproblemer og søvnproblemer.
Psykologiske symptomer på angst
Psykologiske symptomer på angst kan være uro, frygt, bekymring, panik, negative tanker og følelsesmæssig ustabilitet.
Vedstå dig din angst
Angsten kan komme til at fylde mindre, hvis man taler højt om den, og vedstår sig den. Når angsten styrer for meget i livet, påvirker det selvværdet. Nogle mennesker trækker sig, og lukker sig inde i sig selv, når de oplever angsten. Nogle føler skam over den, og forsøger at skjule den. Det kan føre til ensomhed og isolation.
At udvikle sig gennem krise
En tryg og kærlig barndom er nok den bedste kur imod alvorlig angst. Der er dog ingen mennesker, der kommer igennem barndommen, og da slet ikke livet – uden sår og skrammer. Det er heller ikke noget mål i sig selv. Vi udvikler os bl.a. gennem kriser, så en vis portion modstand skal der til, for at vi kan modne os og udvikle os. Det skal dog være en modstand, som vi med støtte eller egen kraft kan leve igennem eller overvinde. Den erfaring gør os stærkere, og øger selvværd og selvtillid. De fleste af os har oplevet at mangle støtte eller egen styrke til at komme igennem en krise. Disse dårlige erfaringer kan ”sætte sig” i os. Så vi senere hen i livet undgår at bringe os selv i situationer, som ligner dem, der gav os sår. Også selv om vi er blevet stærke og selvstændige voksne. Og også selv om situationen, vi undgår, på ingen måde er farlig. Det er blevet til en modstand, som vi måske slet ikke er klar over, at vi har. Eller en angst, vi ikke forstår.
At gøre op med angsten
En del af indholdet i terapi er at blive klar over, hvordan vi bærer os ad med at begrænse os selv. At heale gamle sår, og gøre op med den angst, som ikke behøver styre os i dag. Det er langt fra sikkert, at vi slipper af med angsten. Men vi kan komme til klarhed over, hvad den handler om. Og vi kan lære nye strategier, så vi ikke lader angsten styre os helt så meget. For nogle mennesker lykkes det at blive gode venner med angsten. Den kan blive en følgesvend, som minder os om, at vi er i live. Og som hjælper os med at være på rette spor. Angsten kan da være med til at sætte os op. Med angsten følger et skud adrenalin-hormon, som gør os klar til kamp.
Meditation og åndedrætsøvelser
Meditation og åndedrætsøvelser kan hjælpe dig med at reducere angst og stress. Det kan hjælpe dig med at fokusere på dine tanker og ikke blive overvældet eller styret af angsten. Yoga er også godt, da du komme ned i kroppen og væk fra tankerne i hovedet, der skaber angst.
Selvhjælp
Selvhjælp kan hjælpe dig med at lære at håndtere angst. Det kan være nyttigt at læse bøger om emnet, tale med andre, der har haft angst, og forsøge at ændre dine tanker og adfærd. Det kan også hjælpe at få nok søvn og motion, spise sundt og undgå koffein og andre stimulanser.
Vælg den behandling eller terapi, der hjælper dig bedst
Det er vigtigt at søge professionel hjælp, hvis man oplever angst, da det kan have en meget negativ indvirkning på ens liv. Nogle mennesker bliver så lammede af angsten, at de ikke kan leve deres liv. Andre lider mere i perioder. Uanset hvad, så skal du ikke finde dig i at være underlagt angstens magt. Som gestaltterapeut kan jeg hjælpe dig med at undersøge, hvorfor du har angst. Jeg kan også give dig terapeutiske redskaber, der kan hjælpe dig i hverdagen, så angsten ikke tager magten fra dig. Læs mere om: samtaleterapi mod angst og depression.
Samtaler og terapi der skaber klarhed – gratis forsamtale
Psykoterapi er en effektiv hjælp, når du har angst. I terapien lærer du dig selv og dine adfærdsmønstre bedre at kende. Terapi hjælper dig med at kontrollere og rumme dine tanker og følelser – og få mere ro.
Om booking af psykoterapi – individuelt, par og grupper. Du kan booke tid på den klinik, der passer dig bedst. Jeg arbejder fra flere adresser i København samt Køge. Terapi online, er også en mulighed. Ring og få en gratis og uforpligtende forsamtale nu – på telefon 28 99 91 77
Læs mere på: psykoterapeutens blog