Kender du følelsen af ikke at blive forstået, hvor I taler forbi hinanden eller slet ikke kan tale om det vigtige?
Af Psykoterapeut & Parterapeut MPF – Henrik Biering
Det kan være dybt frustrerende at føle, at din mand, kæreste eller kone ikke forstår dig. Denne mangel på forståelse kan skabe en følelse af ensomhed. Hvis I er tæt på hinanden fysisk, er det sværere at misforstå hinanden, men ensomhedsfølelsen kan godt stikke dybt alligevel. Når du forsøger at forklare dine følelser, og de bliver mødt med tavshed, uforståenhed eller endda irritation, kan det være svært at vide, hvordan du skal nå ind til din partner.
Måske føler du dig alene om ikke at blive forstået, eller måske oplever I begge, at I står langt fra hinanden og har svært ved at kommunikere. Her kan parterapi være en hjælp til at træne bedre kommunikation og genoprette forbindelsen mellem jer. På denne side kan du læse mere om parterapi og få konkrete råd til, hvad du selv kan gøre her og nu for at forbedre kommunikationen med din partner.
Om Biering Terapi: På bloggen deler jeg løbende indlæg om emner som parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling gennem individuel terapi – altid med fokus på at skabe bevidsthed, vækst og dybere forståelse af os selv og vores relationer. Min tilgang bygger på en dyb forståelse af menneskelige relationer og den forvandlingsproces, der kan opstå i mødet med livets kriser og udfordringer.
Hvorfor er det så svært at forstå hinanden?
At forstå hinanden i et forhold kan være udfordrende, fordi vi alle bærer på vores egne oplevelser, værdier og måder at kommunikere på. Vores baggrunde og opdragelse former vores måde at udtrykke følelser på, og påvirker, hvordan vi opfatter og tolker andres adfærd.
For eksempel kan din kæreste være vokset op i en familie, hvor følelser ikke blev diskuteret åbent, og konflikter blev undgået eller fejet ind under gulvtæppet. Hvis det er tilfældet, kan det føles ubehageligt eller fremmed for din kæreste at skulle tale om dybe følelser eller uenigheder. Din partner er måske ikke bevidst om eller klar over, at hun undgår dine behov, men hendes tidligere erfaringer gør det svært for hende at forholde sig til dem.
Derudover har vi alle forskellige måder at udtrykke og modtage kærlighed og omsorg på. Mens du måske viser kærlighed gennem ord og åben samtale, kan din partner vise det gennem handlinger eller små gestusser, som ikke altid bliver opfattet som kærlighedstegn, hvis I ikke taler om dem. Disse forskelle i kærlighedssprog skaber ofte misforståelser, selvom begge parter har de bedste intentioner.
Flere årsager …
En anden grund til, at det kan være svært at forstå hinanden, er, at vi ofte taler fra vores eget perspektiv uden at tænke over, hvordan det bliver modtaget af den anden. Vi formidler måske vores behov eller bekymringer på en måde, som vores partner ikke kan relatere til, hvilket kan føre til følelsen af, at vi taler forbi hinanden.
Endelig spiller det også en rolle, hvordan vi håndterer stress og pres i hverdagen. Når vi er pressede eller overvældede, bliver vi ofte mindre opmærksomme på vores partners behov og kan hurtigt trække os eller reagere defensivt. Det gør det endnu sværere at forstå hinandens perspektiver i disse øjeblikke.
At forstå hinanden kræver derfor både tålmodighed, nysgerrighed og en villighed til at lytte og lære, ikke kun om den anden, men også om hvordan jeres baggrunde påvirker jeres måde at være i forhold på. Dette er en proces, hvor begge parter langsomt bliver mere bevidste om de mønstre og barrierer, der står i vejen for ægte forståelse.
Læs mere om tegn på et dårligt ægteskab
Forstå betydningen af empati som bro mellem jer
Medfølelse eller mentalisering er en af de vigtigste byggesten i ethvert sundt forhold, fordi det skaber en dybere forbindelse og forståelse mellem jer. Mentalisering handler om mere end blot at lytte – det kræver, at begge parter bevidst forsøger at sætte sig i hinandens sted og virkelig forstå, hvordan den anden oplever en given situation.
Når du føler, at din kæreste ikke forstår dig, kan det være nyttigt at opfordre ham eller hende til at se situationen fra din vinkel. Det betyder ikke, at din partner nødvendigvis skal være enig med dig, men at han eller hun skal forsøge at forstå, hvordan du føler eller oplever noget. Dette kan åbne op for en mere ærlig og åben dialog.
Husk at være nysgerrig og spørge …
Samtidig er det også vigtigt at kigge indad, og spørge dig selv, hvorfor din kæreste måske har svært ved at forstå dine signaler. Er der noget i din måde at kommunikere på, som gør det vanskeligt for ham eller hende at opfange dine følelser eller behov? Måske er der mønstre i jeres kommunikation, du ikke selv har lagt mærke til.
Empati fungerer som en bro mellem jer, fordi den bygger på gensidig forståelse og respekt. Når begge parter aktivt arbejder på at forstå hinandens perspektiver, bliver det lettere at skabe løsninger, der tilgodeser både hans og hendes behov. Empati kan også mindske følelsen af isolation eller frustration, når du føler dig overset. Med empati bliver forskelligheder en mulighed for at vokse tættere sammen i stedet for en kilde til konflikt.
Hjælp din partner med at forstå dig bedre
At kommunikere klart og tydeligt er helt afgørende, når du ønsker at blive forstået af din partner. Hvis du ofte føler dig misforstået, kan det være nyttigt at tage et øjeblik til at overveje, hvordan du udtrykker dine følelser og behov. Ofte bliver vi frustrerede og generaliserer vores følelser, hvilket kan gøre det svært for den anden at forstå, hvad vi præcist mener.
For at gøre det lettere for din partner at forstå dig, kan det være en hjælp at bruge konkrete eksempler fremfor vage eller abstrakte beskrivelser. Det betyder, at du bør være specifik omkring, hvad der påvirker dig, og hvordan det får dig til at føle. For eksempel kan du sige: “Når jeg har haft en lang dag, og du ikke spørger ind til mig, føler jeg mig overset.” Dette er meget mere præcist, og hjælper din partner med at forstå, hvad der foregår, og hvordan deres adfærd påvirker dig. I modsætning til blot at sige: “Du forstår mig ikke,” som kan virke uklart og efterlade din partner usikker på, hvad problemet egentlig er.
Vælg dine ord med omhu
Desuden er det en god idé at undgå beskyldende eller generaliserende udsagn. Ord som “aldrig” og “altid” kan hurtigt sætte din partner i en forsvarsposition. I stedet for at sige: “Du lytter aldrig til mig,” kan du formulere det sådan: “Jeg føler ikke, at du lytter til mig i denne situation.” Ved at fokusere på den konkrete oplevelse og dine følelser i øjeblikket, bliver det lettere for din partner at forholde sig til, hvad du har brug for, uden at føle sig angrebet.
En anden effektiv måde at blive bedre forstået på er at tjekke ind med din partner under samtalen. Du kan spørge: “Hvordan oplever du det, jeg siger lige nu?” eller “Giver det mening for dig?” På den måde kan du sikre dig, at din besked bliver modtaget, som du har tænkt, og det giver din partner mulighed for at stille opklarende spørgsmål, hvis noget er uklart.
At skabe forståelse kræver også tålmodighed og åbenhed. Nogle gange har din partner brug for tid til at tænke over det, du har sagt, eller til at bearbejde deres egen reaktion. Derfor er det vigtigt at give plads til, at begge parter kan reflektere og vende tilbage til samtalen, hvis nødvendigt.
Ved at være tydelig, specifik og ikke-dømmende skaber du bedre forudsætninger for at blive forstået, og det giver også din partner en fair chance for at reagere og møde dig med forståelse og støtte.
Læs mere om forskelligheder i det gode parforhold
Parterapi: Styrk jeres forhold med bedre kommunikation
Parterapi hjælper jer med at forstå og anerkende jeres forskelligheder, og skabe et stærkere fundament for jeres forhold. I det trygge terapeutiske rum kan I øve jer i at lytte til hinanden og opdage, hvor og hvordan jeres kommunikation går galt. Samtaleterapi er et enkelt og kraftfuldt redskab, der styrker jeres forhold. I lærer at forstå hinandens behov og følelser bedre, og I forebygger de konflikter, som let kan opstå, når man ikke forstår hinanden. Som parterapeut har jeg allerede hjulpet mange par med at få en dybere indsigt i hinanden, øge glæden i forholdet og mindske risikoen for både skilsmisse og utroskab. Læs mere om kriser og faser i parforhold
Hvornår skal I overveje parterapi
Hvis I, trods jeres bedste anstrengelser, hverken at forstå eller nå hinanden, kan det være tid til at overveje professionel hjælp. Parterapi kan give jer de nødvendige værktøjer til at kommunikere mere effektivt og skabe en dybere forståelse for hinandens behov og følelser. Det handler ikke om, at nogen gør noget forkert, men om at lære nye måder at tale og være sammen på, som gør det lettere at forstå hinanden og undgå gentagne konflikter, fordi I ikke føler jeres set og forstået.
I kan være fanget i gamle mønstre, der spærrer vejen for jeres udvikling som par. Disse mønstre kan være svære at bryde uden hjælp, fordi de ofte er ubevidste. Som parterapeut kan jeg hjælpe jer med at få øje på, hvad der står i vejen for jeres kommunikation og støtte jer i at finde nye, mere hensigtsmæssige måder at nå hinanden på. Det kan give jer en frisk start og skabe et stærkere fundament for jeres forhold.
Parterapi? Start med en uforpligtende samtale
Kontakt mig på telefonnummer 28 99 91 77 for en gratis samtale, hvor vi sammen kan afklare ønsker og behov – og finde ud af, om Biering Terapi er det rette valg. Jeg tilbyder terapi på flere adresser i København samt en klinik i Køge. Online terapi er også en mulighed.
Eller gå direkte til siden med priser, tider og online booking