Om at give slip og komme videre

Af Parterapeut og Psykoterapeut MPF – Henrik Biering

Uanset om du ønsker at give slip på kontrollen med den, du elsker – eller med følelser, der ikke tjener dit liv længere: som en undertrykt vrede eller en gammel sorg, du ikke vil mærke.

Det er mit dybt meningsfulde privilegium som terapeut på daglig basis at bevidne, hvor gennemgribende et medmenneske kan ændre sin måde at være i verden på og opnå bedre trivsel og mere overskud og klarhed. Vejen går gennem støtte til at konfrontere og mærke fortrængte smertelige følelser som skam, frygt, skyld og ensomhed – og lære at lytte mere til dig selv. Det kræver af dig, at du finder modet til give slip på og opgive forestillingerne om, hvordan livet burde være. Når vi giver os selv lov til at mærke det, vi mærker, og når vi begynder at tale mere kærligt til os selv, så starter healingen af gamle sår. Styrken og åbenheden til at se nye muligheder og åbne nye døre indfinder sig.

 

Om Biering Terapi: Jeg er uddannet psykoterapeut og parterapeut. Her på bloggen skriver jeg indlæg om parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling. Det er muligt at booke mig til individuel terapi og parterapi, hvis du eller dit parforhold har en krise. Jeg arbejder fra flere klinikker. Både i – og uden for København. Terapi online er også en mulighed.

 

individuel terapi Bieringterapi.dk Om at give slip og komme videre

 

Hvad er det i psykoterapien, der virker? Og hvorfor?

Gestaltterapien fungerer, fordi den forholder sig til virkeligheden: det er virkeligheden, der virker. Virkeligheden findes hverken i fortid eller fremtid, men opleves nu og her. Det, der er virkeligt, er det vi kan se og høre, føle og mærke. Det er ret enkelt – og slet ikke så simpelt.

For alt hvad vi ser, hører, føler og mærker, bliver inde i vores hjerne filtreret af vores erfaringer fra og forestillinger om fortiden. Vores faktiske hukommelse om fortiden er subjektiv, begrænset og foranderlig – og påvirket af, hvordan andre betydningsfulde mennesker i vores nære familie og i verden opfatter og beskriver virkeligheden. Vi er flokdyr, og afhængige af, hvad andre i flokken ved, mener og tror.

 

Kærlighed og svigt

Der findes utallige eksempler på mennesker, som ikke er gode til at mærke efter, eller som undertrykker eller næsten har lukket ned for sanserne. Det kan der være gode grunde til. En af de rigtig gode grunde er, at vi som børn er afhængige af kærlighed og omsorg. Når vi ikke får den i de mængder, vi har brug for, kan vi føle os forkerte og udvikle skamfølelser, skyldfølelser og måske dårligt selvværd. Det er smertelige følelser, som vi ikke har lyst til at mærke, og som vi gør alt i verden for at skjule eller om muligt fortrænge. Derfor indkapsles følelserne, og de kan leve deres stille begrænsende liv i os hele livet igennem, selv om vi for længst er blevet voksne, kan klare os selv, og ikke har noget at frygte.

 

Tre eksempler fra praksis

En ældre mand

En ældre mand har lige siden han var dreng haft strategier for at undertrykke angstanfald, og han har nu klare symptomer på depression skiftende med stærke udbrud af vrede: En dag fejer han uden varsel alt inventar væk fra sit kontor-skrivebord, og sygemelder sig for første gang i sit liv.

I terapien arbejder han med sin alkoholiserede og utilregnelige far. Han kommer i fuld kontakt med al sin sorg og vrede over faderens svigt. Han sværger, at han ikke vil have mere med sin far at gøre. Her fra er forvandlingen mirakuløs. Han tager direkte hjem til sin kone, og giver slip på 50 års ophobede spændinger. Da han finder hende i køkkenet, og hun tager ham i hænderne, bryder han endelig grædende sammen.

Her fra ændrer han karakter. Han holder døren for den tykke mand, han før ville lade sig provokere af. Han går uden om konflikter, han før styrede direkte ind i, og har ikke travlt med at sætte sig på 1.række i teateret. Han laver ”en Maude”, da han for første gang i sit liv bliver i sin seng hele søndagen, og giver kroppen fri til at være træt.

En yngre kvinde

En kvinde har været udsat for et seksuelt overgreb, og finder støtte til at anmelde overgrebet, som hun før regnede for hendes egen skyld. I terapien opdager hun hurtigt, hvor overtilpasset hun altid har været. I hendes families og i hendes egne øjne er hun ”mærkelig”. Hun er hypersensitiv og følsom – og føler sig forkert. I terapien slipper hun de negative fortællinger. Hun får gradvis kontakt til sin egen styrke. Overgrebet bliver anledning til en større revision, og hun lader sig skille fra sin mand, som kun kan se hende som et stykke nips.

Et midaldrende ægtepar

Et par kommer i parterapi. Hun er sygemeldt med alvorlig stress, er grådlabil, usamlet og usammenhængende. Parret har dagligt heftige skænderier. Hun har altid været den pæne og loyale pige og kvinde. Hun har holdt sig selv tilbage, og indrettet sig helt og aldeles efter sin mand i 25 år. Hendes svigerforældre er nedladende og manipulerende overfor hende. De bor i samme lille by, og de omgåes jævnligt.

Kvinden kommer i kontakt med årsagerne til sin vrede, og melder afbud til fødselsdag i svigerfamilien, hvilket er en stor markering. Hun vedstår overfor sine veninder, hvad det er, hun gennemlever. Hun slipper sin kontrol i stedet for at være loyal overfor sin mand og hans familie. Det er en afgørende forskel, at hun vedstår virkeligheden, som hun oplever den i stedet for at pynte på den.

Manden bakker hende op. Hun og hendes mand genopbygger overraskende hurtigt tilliden til hinanden. Der bliver så endelig overskud til, at deres børn kan komme på banen med deres alvorlige symptomer på dårlig trivsel.

 

parterapi individuel terapi Om at give slip og komme videre

 

Præstation som erstatning for kærlighed

Som voksne er vi ikke i samme grad afhængige af, at der er nogen, der elsker os. Barnets følelse af “liv og død afhængighed” kan dog leve videre i os. En måde at forsøge at kontrollere kærligheden på, og undgå svigt og skuffelser, er at præstere og søge anerkendelse fra verden. Det kan der komme meget godt ud af i forhold til overlevelse, og det kan give en god selvtillid. Der er dog eksempler på, at strategien fører til et hårdt liv i hamsterhjulet. Og: det dårlige selvværd hurtigt pible frem, når succeserne udebliver, og man ikke længere føler sig god nok.

 

Om booking af psykoterapi – individuelt, par og grupper. Du kan booke tid på den klinik, der passer dig bedst. Jeg arbejder fra flere adresser i København samt Køge. Terapi online er også en mulighed. Ring og få en gratis og uforpligtende forsamtale nu – på telefon 28 99 91 77.

Skal jeg kontakte dig?

Sendt!

success