Hvad er gestaltterapi

Læs om, hvad gestaltterapi er, og hvordan terapi hjælper dig

Af Psykoterapeut & Gestaltterapeut MPF – Henrik Biering

Hvad er gestaltterapi? Gestaltterapi er en psykoterapeutisk og oplevelsesorienteret tilgang til terapi. Gestaltterapien fokuserer på at hjælpe mennesker med at forstå deres tanker, følelser og adfærd. Det er en effektiv måde at arbejde med personlig udvikling og konfliktløsning på. Det hjælper dig med at forstå de bagvedliggende årsager til dine problemer, og hvordan du kan håndtere dem. Hvis du ønsker at arbejde med personlig udvikling og konfliktløsning er gestaltterapi et godt valg.

 

Om Biering Terapi: Har du et ønske om at skabe forandringer i dit liv? Mangler du indsigt i, hvad der skaber problemerne i dit liv? Så er det muligt at booke mig til individuel terapi, hvor du arbejder med de forhold og situationer, der giver dig vanskeligheder. Her på bloggen skriver jeg indlæg om terapi, relationer og personlig udvikling.

 

Individuel terapi gestaltterapi

 

Hvad betyder ordet GESTALT?

Gestalt: betyder helhed og henviser til måden, vi gestalter eller opfatter virkeligheden på. Virkeligheden består af en uendelig mængde kaotisk information, som vores hjerne og krop sammenfatter i en forenklet model af virkeligheden. Gestaltterapi giver opmærksomhed til vigtige dele af gestalten, som vi ikke er bevidste om. Med ny bevidsthed opnås en ny gestalt, som er renset for nogle af vores automatiske tanker og forestillinger.

 

Fordele ved gestaltterapi

Gestaltterapi har mange fordele. Det kan hjælpe dig med at:

  • Forstå dine tanker, følelser og adfærd bedre og give mere slip
  • Løse konflikter og kommunikere bedre med andre
  • Lære at håndtere dine følelser og tanker på en sund måde
  • Acceptere dig selv og se dine udfordringer i øjnene
  • Føle dig mere afslappet og i kontrol

 

Er der ulemper ved gestaltterapi?

Gestaltterapi er ikke for alle. Det kan være svært at arbejde med sine følelser og tanker, og det kan være ubehageligt. Det sker, at man ikke klar eller moden nok til at arbejde med sig selv. Så kan terapi føles alt for konfronterende. Men for dem, som er klar til at arbejde med sig selv, vil gestaltterapien som metode være positiv. Så oplever du som klient det svære som en hjælp til at vokse med det liv og den situation, du står i.

 

Hvordan foregår en gestaltterapisession?

En gestaltterapisession foregår som en samtale mellem dig og din terapeut. Fokus vil være på, hvordan du har det lige nu og her, i kontakten med dig selv og med terapeuten. Og på din egen oplevelse af, hvordan det er at være dig i forhold til dine vigtige relationer og tanker og følelser, som virker uklare og bremsende for dig. Terapeuten giver dig en både personlig og professionel feedback, som hjælper dig med at forstå dine tanker, følelser og adfærd bedre. Den klarhed, du opnår, vil hjælpe dig til at finde nye måder at håndtere dine problemer på.

 

Parterapi Køge

 

Gestaltterapi vs. Kognitiv terapi 

Gestaltterapien indeholder også kognitiv terapi. Den kognitive terapi bruges populært sagt mest på den klient, som er mere følelsesstyret end mental i sin måde at være på. Så den kognitive tilgang er god, når følelserne er kaotiske eller angst-prægede. Læs evt. mere om: Samtaleterapi mod angst og depression.

 

Gestaltterapi og følelser

Mange danskere er mere kognitivt og mentalt styrede, og har brug for at lære helt konkret og fysisk at mærke, hvad der sker i kroppen – og at lytte til det, når de mærker det. Når en klient kommer i dybere kontakt med følelser, som sagtens kan have været lukket ned i årevis, og ofte siden den tidlige barndom, så åbner det for en dybere og mere medfølende måde at være sig selv på. De fleste mennesker har oplevelser med sig af svigt og forladthed, selvundertrykkelse og smerte. Når disse følelser aktiveres og mødes undersøgende og nysgerrigt, starter healingen. Selvværdet vokser, og man får klarhed til at se nye veje at gå.

 

Gestaltterapi og gruppeterapi

Gestaltterapi er en både effektiv og nænsom terapi-form. Terapi i gruppe tilføjer en ekstra dimension. Det sker, når vi åbent deler svære og personlige tanker og følelser. Når vi kommer i kontakt med fejl, vi har begået, og med skam og skyld – og opdager, at vi er ganske menneskelige. For i gruppen er der andre, som har det på samme måde eller værre. Og som bevidner og som berøres, og giver personlig feedback. En sådan gruppe opnår ofte en stor grad af indbyrdes fortrolighed og respekt og åbenhed, som skaber healing og forandring.

 

Gestaltterapi og parterapi

I gestaltparterapi er parret en gestalt – en helhed. Helheden undersøges: hvad vil det sige for parret at være et par? Hvilke grænser har parret til venner og familie? Hvilke fælles værdier? Og hvad er det, der er på spil, når parret ikke lytter til hinanden? Nogle par skal lære det helt for fra. Andre par må genopdage hinanden. Parterapien foregår som en undersøgelse, hvor terapeuten hjælper parret med at opnå klarhed over, hvordan parret bærer sig ad med at tale forbi hinanden. Og hvor parret med den nye viden kan vælge en bedre måde, at være sammen på – eller erkende, at deres veje nu må skilles.

 

hjerte i murstensgulv

 

 

Gestaltterapi og individuel terapi

I individuel terapi har klienten mulighed for helt uforstyrret at åbne skuffer til rum, som klienten længe har haft låst og lukket. Målet for terapien er – som i al gestaltterapi – klarhed til at træffe kvalificerede valg. Der kan være mange ting, der forhindrer os i at forfølge vores mål. Det er ofte en kamp imellem længsel, på den ene side, og frygt eller begrænsende overbevisninger på den anden side. Terapien vil ofte forholde sig til gammelt og måske stadig helt aktivt stof som skamfølelser og følelser af skyld. Et terapiforløb kan være kort og give hurtig klarhed til nye valg.  Ved større livskriser er forløbene ofte længere. Gestaltterapien er eksistentialistisk i sit grundlag. Det betyder ikke andet, end at den handler om emner, som har stor betydning i vores liv. De vil altid have at gøre med et samspil mellem søgen efter mening og frihed, og følelsen af ensomhed – eller at døden er kommet tæt på.

 

Gestaltterapi og kroppen

De fleste gestaltterapeuter forholder sig til og spørger ind til, hvad der sker kropsligt i klienten, når følelser aktiveres. Ofte er det helt subtile udtryk i kroppen, som klienten kan få opmærksomhed på og begynde at genkende. Det er typisk tilbageholdt åndedræt, eller spændinger i brystet eller i maven. Det kan være bevægelser med fødder eller fingre eller forandringer i mimikken, som klienten er ubevidst om. Når disse følelser bliver gjort bevidste og synlige, er de ofte en adgang til dybere følelser, som har været skubbet i baggrunden.

 

Gestaltterapi – skole og uddannelse

Uddannelserne er 4-årige og enten betalt af egen lomme – eller i visse tilfælde af en arbejdsgiver, som prioriterer medarbejderens personlige og professionelle udvikling. Typisk er de første to år helliget personlig udvikling, og de næste to år er fokuseret på at danne sig som terapeut. Undervejs er det obligatorisk at gå i egenterapi. Jeg er selv uddannet på GI og KGI. Gi findes ikke længere. Der findes en righoldighed af institutter; nogle organiseret under Dansk Psykoterapeutforening, som er et kvalitetsstempel MPF. En konkurrerende organisation er Foreningen Af Danske Psykoterapeuter, FADP.

Man vælger sin uddannelse til gestaltterapeut ved at undersøge markedet, bedst ved at komme til åbne arrangementer. I København ligger fx SEOP som er ”Skolen for Eksistentiel og Oplevelsesorienteret  psykoterapi”.

Når du har bestået dine eksamener og er færdiguddannet, kan du kalde sig selv for psykoterapeut  og tilføje MPF – hvis du bliver medlem af Psykoterapeutforeningen.

Samtaler og terapi der skaber klarhed

Om booking af psykoterapi – individuelt, par og grupper. Du kan booke tid på den klinik, der passer dig bedst. Jeg arbejder fra flere adresser i København samt Køge. Terapi online, er også en mulighed. Ring og få en gratis og uforpligtende forsamtale nu – på telefon 28 99 91 77

Læs mere på: psykoterapeutens blog

Skal jeg kontakte dig?

Sendt!

success