Egoisme i parforhold

Om sund og usund egoisme i parforhold

Af Psykoterapeut & Parterapeut MPF – Henrik Biering

 

Den normale opfattelse af egoisme i parforholdet er, at egoisme er et skidt karaktertræk. Ordet bruges som skældsord: – Din store egoist! Men, der findes også noget man kan kalde en sund egoisme. Den defineres som en egenkærlighed eller selvkærlighed. Det betyder, at du kan sætte dig selv og dine egne interesser før den anden – og stadigvæk være sund. Og du kan sætte dig selv og dine egne interesser før den anden – og være usund. Hvad forskellen er, kan du læse mere om her.

Om Biering Terapi: Jeg er uddannet psykoterapeut og parterapeut. Her på bloggen skriver jeg indlæg om parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling. Det er muligt at booke mig til individuel terapi og parterapi, hvis du eller dit parforhold har en krise. Jeg arbejder fra flere klinikker. Både i – og uden for København. Terapi online er også en mulighed. 

 

Egoisme i parforhold

Egoisme – et hyppigt samtaleemne i terapi

Det hænder ofte, at egoisme er et af temaerne i parterapi. Det er almindeligt at finde ind i bestemte roller og med en fast fordeling af opgaver i husholdning og fritidsliv. Roller som vi ofte godvilligt glider ind i, måske allerede i forelskelses-tiden, og som kan være svære at ændre. Egoisme-pilen peger her på den, der springer over, hvor gærdet er lavest. Denne praktiske form for egoisme kan stå til forhandling, og der er mange eksempler på, at bedre samarbejde om de praktiske opgaver giver et mere ligeværdigt og godt parforhold.

Den usunde egoisme

Den usunde egoisme viser sig i en ”mig-først” tankegang og måske endda i en ligegyldighed overfor partnerens trivsel. I denne egoisme er evnen til at vise kærlighed, omtanke og omsorg begrænset. Der kan være mange årsager til sådan en adfærd. Forholdet er måske af en eller anden grund ”forstenet”; tilliden og lysten til den anden er væk. Det er oplagt at arbejde med disse årsager i parterapi. Det kan også sagtens vise sig, at det, der ligner egoisme, slet ikke handler om parforholdet, men om den enes – oftest begges – ubearbejdede erfaringer med svigt, skuffelser, afvisninger og brud.

 

Egoisme i parforhold

Egoisme kan være et forsvar

Et almindeligt forsvar imod dette er tilbagetrækning, som ubevidst beskytter imod gentagelser af de dårlige erfaringer. Det kan være smertefuldt at stå overfor en partner, der trækker sig, og der er eksempler på, at partneren vil gøre næsten alt for at genoprette kontakten. Hvilket godt kan starte en ond cirkel med endnu mere tilbagetrækning.

Gamle traumer kan føre til egoisme

Viser dette mønster sig i parterapien? Så er det en oplagt mulighed, at parterapeuten arbejder med den af parterne, som bærer på de gamle traumer. Det er en mulighed at gå i individuel terapi. Og det er en også en god mulighed at lave dette individuelle arbejde i parterapien – med partneren som vidne. Det kan virke forløsende for begge parter, og det kan føre til større indsigt og forståelse for hinanden.

Den sunde egoisme

Egoismen findes også i en sund udgave. Den handler om at turde være alene. Og om at stå stærkt og selvstændigt i sine egne behov. Om at kunne være sammen med sig selv. Og om at være god til at sige nej. Faktisk vil nogle mene, at evnen til at elske afhænger af evnen til at være alene med sig selv. Det par, hvor begge parter kender sig selv godt, og kan sige klart nej og klart ja – de kan skiftes til at bære og støtte hinanden uden at besidde hinanden og reducere hinanden til mål for tryghed.

Det kan opfattes som egoisme at sige nej tak til at gå med til svigerforældrenes guldbryllup. Og det er en sund egoisme, hvis beslutningen er vigtig nok for egoisten. Mange mennesker vælger at ”ofre sig” og følge pligt-følelsen. Og det kan udarte til, at parterne tager hinanden for givet, og glemmer at værdsætte hinandens engagement også i eget liv og egne behov. Det er set før, at den, der ofrer sig på pligtfølelsens alter – ender med at føle sig som offer for den anden. Og vil bebrejde den anden for manglende offer-villighed.

Er det altid forkert at ofre sig?

Er det forkert at ofre sig for hinanden? Ja og nej. Det er nemlig et spørgsmål om bevidsthed. Det kan være en god opmærksomhedsøvelse at sætte ord på, hvor vigtigt det er for mig at få partneren med til guldbryllup i forsamlingshuset. Så man kan give hinanden fri til at følge sine egne sunde egoistiske behov, når det ikke springer liv og død skalaen. Vil du læse mere om at være egoistisk? Så kan du læse en artikel fra Femina om netop dette tema: Derfor skal du være egoistisk

Vil du læse flere blogindlæg om parforhold?

Klik her: Terapeutens blog

Læs mere om Henrik Bierings tilbud til par: 

Klik her: Parterapiens muligheder 

Skal jeg kontakte dig?

Sendt!

success