Af Psykoterapeut & Gestaltterapeut MPF – Henrik Biering
En skyggeside er en side af dig selv, som du ikke er bevidst om. Det er en side, som du ikke kan eller vil kendes ved. Den lever dog sit liv i skyggen. I det ubevidste.
Enhver personlig egenskab har sin modsætning. Det lader sig ikke gøre at være ”ren” uden at kende til ”urent”, da begreberne forudsætter hinanden. Det er som med lys og mørke, god og ond, smuk og grim, tilpasset eller utilpasset, klog eller dum. Din skyggeside er lige så virkelig, som den skygge du kaster i solskin. Også selv om du ikke lægger mærke til den.
Om Biering Terapi: Har du et ønske om at skabe forandringer i dit liv? Mangler du indsigt i, hvad der skaber problemerne i dit liv? Så er det muligt at booke mig til individuel terapi, hvor du arbejder med de forhold og situationer, der giver dig vanskeligheder. Her på bloggen skriver jeg indlæg om terapi, relationer og personlig udvikling.
C.G.Jungs teorier om skyggesider
Psykiateren C.G.Jung er kendt for sin teori om skyggesider. Det, vi er bevidste om, er de 10% af hele vores psyke, som styres af egoet. De sidste 90% af psyken er skyggesider, som kan deles op i Det personligt ubevidste og i Det universelt ubevidste. Det personligt ubevidste er dine egne erfaringer. De sider af os, som vores forældre anerkendte, blev stærke i os. De sider, som vore forældre ikke anerkendte, sygnede hen og visnede. Skyggesiderne er ofte forbundet med følelser af skam. Jo tidligere, vi har måttet lukke ned for disse sider af os selv, jo sværere er det at finde dem frem igen.
Jungs arketyper
Det universelt ubevidste er symboler eller arketyper, som er instinktive eller medfødte. De går igen i alle kulturer til alle tider. Om Jungs Anima og Animus:
- Anima er den kvindelige side i mandens psyke. Den er det arketypiske billede, manden bærer i sig af den kvindelige natur. Anima kan vise sig som engel, jomfru, gudinde, dæmon, heks, tiggerske, skøge eller amazone. Mere jordnære symboler er en hule, et skib, en tiger, en kat eller en ko.
- Animus er den mandlige side i kvindens ubevidste. Det er kvindens medfødte billede af mænd. Animus kan vise sig som ørn, tyr, løve, lanse, tårn eller andre falliske figurer. Animus viser sig også som piloter, soldater, fodboldspillere, fædre eller andre autoriteter.
Skyggesider i psykoterapi
Det er oplagt at arbejde med skyggesider i psykoterapi. Vores psyke består af den bevidste del, som egoet styrer – og af de ubevidste sider, skyggesiderne. Jo bedre de to dele af psyken samarbejder, desto bedre er vores mulighed for at udfolde os. Derfor lærer vi os selv bedre at kende ved at lære skyggesiderne at kende.
Projektioner. Hvordan kan vi lære vores skyggesider at kende?
Det kan vi ved at lægge mærke til, hvad vi tænker om andre mennesker. De sider, vi ikke kan lide hos os selv, kan vi ofte med lethed få øje på hos andre. Derfor vil dine tanker om din nabo, din kollega og din kæreste sige noget om disse medmennesker. Men de vil også fortælle dig en lille smule – eller en hel masse – om dig selv. Man siger, at vi projicerer. At projicere er noget, vi gør hele tiden, for det er den måde, vi lærer om verden på. I terapien kan vi lære at trække vores projektioner tilbage til os selv. Det sker ved at undersøge, hvorfor vi er så optagede af eller provokerede af bestemte personer. Og mærke hvad det gør ved os.
Skyggesider i drømmearbejde
En effektiv måde at lære sine skyggesider at kende på, er ved at arbejde med sine drømme. Når vi drømmer, kan vores skyggesider komme op til overfladen. Drømme fortælles i symbol-sprog. Symbolerne i drømmene vil i starten handle om vores personlige ubevidste. Det kan være sårbart og angstfyldt. Men lige så skræmmende det kan føles at gå i dialog med skyggesiderne, lige så berigende kan det være.
Metoden i drømmearbejde er at vælge vigtige symboler fra drømmen. For så at mærke hvordan det er at være disse symboler. Hver af symbolerne er udtryk for sider af drømmeren. Og de vil til sammen fortælle en historie om, hvordan drømmeren lever sit liv. (LÆS BLOG: TERAPI MED DRØMME).
Skyggesider i relationer
Vores skyggesider er med os i alle relationer. Nogle gange spiller vi helt bevidste roller, som er tilpasset den gruppe, vi lige nu befinder os i. Til jobsamtalen eller på daten vil der være nogle sider, som vi ønsker at fremhæve. Og nogle skyggesider, som vi måske næsten vil gøre alt i verden for at nedtone eller gemme.
Modstand imod at mærke skyggesiden
Vi kan komme til at sidde så godt fast i nogle roller, så vi bliver trætte af os selv. Eller andre bliver trætte af os. Det vi kommer til at vise verden, er den pæne overflade. Men alt det, vi også er, trænger sig på fra det ubevidste. Vi ved godt, der er noget, der trænger sig på. Men vi lukker øjnene for det. Modstanden imod både at mærke – og vise – sine ”dårlige” sider frem, kan blive så stærk, så vi bliver syge af det. Eller kede af det. Vi kan ligefrem blive deprimerede af det.
Skyggesider i parforhold
Det vi falder for hos den anden er i reglen det, vi mangler adgang til i os selv. I forelskelsen kan vi føle os helt frie og hele. Vi kan lide alle sider hos hinanden, også skyggesiderne. Efterhånden som hverdagen indtræder, kommer skyggesiderne mere og mere i spil. Vi kan måske tro, vi har forelsket os i den forkerte. Det har vi sandsynligvis ikke! Partneren er blevet betydningsfuld for os. På en måde, som kun kan sammenlignes med, hvor afhængige vi engang var af fars og mors omsorg. Det kan være sårbart og utrygt. Så vi tror, der er noget galt. (LÆS BLOG: MISTER DU DIG SELV I DIT PARFORHOLD)
Derfor skaber skyggesider problemer i parforhold
Skyggesider som vi har lukket ned for engang kan provokeres op til overfladen. Det kan ske på en måde, så vi ikke kan genkende os selv. Vi er jo selvstændige voksne. Men pludselig med barnets stærke følelser særdeles aktive i os. Måske er vi ellers altid rolige med god kontrol over os selv. Og nu gribes vi af vrede, raseri, måske jalousi. Det kan føles flovt og skamfuldt. Og vi kan give partneren skylden for det. Det er jo partneren, der aktiverer raseriet.
Faste roller
Det er også helt almindeligt, at vi gentager den rolle i vores nye familie, som vi havde i barndomsfamilien. Det kan være når lillebror-arketypen gifter sig med storesøster-arketypen. Det klassiske er, at lillebror overlader (for) meget af ansvaret til storesøsteren, som er irriteret over partnerens passivitet. Det er ikke nødvendigvis bedre hvis en storesøster/storebror finder sammen. Her er en klassisk konflikt-risiko, at de to slås om magten. At skyggesiderne kommer i spil er besværligt, irriterende eller udfordrende. Nu gik det jo lige så godt.
Kend dine egne skyggesider
Du kan lære at anerkende de sider i dig, som du regner for uheldige eller dårlige. Du kan undersøge hvad, hvordan og hvornår du er vred. Eller ked af det. Eller misundelig etc. At kende dine egne skyggesider er reelt det samme som at lære dig selv at kende. Fordelene er store. Det kan sammenlignes med, at du har lært at spille på klaver. Men uden at bruge de sorte tangenter, og uden at have lært at bruge noder. Nu får du mulighed for at lære at spille lige præcis den melodi, du har lyst til. Med det instrument, som er dig.
Hvordan arbejder man med sine skyggesider
Du kan arbejde med dine skyggesider ved at undersøge dine egne overbevisninger om dig selv og andre. Du kan arbejde med de følelser, som nære og vigtige personer kan aktivere i dig. Og du kan arbejde med dine drømme. Du kan tage dem med i individuel terapi – eller i drømmegruppe. (LÆS OM DRØMMEGRUPPE)
Opnå bedre trivsel
Der er en kæmpe ressource og frihed bundet i de følelser, som du før forsøgte at undertrykke. Kys dine dæmoner og tag magten over dig selv: og opnå stærkere integritet og bedre trivsel.
Har du hørt om eksistentiel terapi ?
Det sker, at den livssmerte man oplever, har en eksistentiel årsag. Læs mere her: Eksistentiel psykoterapi