Er vrede et problem i parforholdet?
Af Psykoterapeut & Gestaltterapeut MPF – Henrik Biering
Vrede i parforhold bliver ofte et tema i parterapi. Vrede er en naturlig grundfølelse, som vi bruger, når vi vil sætte grænser, og når vi vil beskytte os. Det sker, at vreden pludselig flammer op. Det er ikke altid, vi selv forstår vores vrede, og den anden part er heller ikke altid klar til at acceptere og rumme vrede. Partneren kan gå ind i kampen og svare vreden med egen vrede. Eller flygte. Eller blive forskrækket og lukke ned for sig selv.
I denne artikel vil jeg belyse, hvordan man kan håndtere vrede i parforhold på en konstruktiv måde.
Om Biering Terapi: Jeg er uddannet psykoterapeut og parterapeut. Her på bloggen skriver jeg indlæg om parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling. Det er muligt at booke mig til individuel terapi og parterapi, hvis du eller dit parforhold har en krise. Jeg arbejder fra flere klinikker. Både i – og uden for København. Terapi online er også en mulighed.
Årsager til vrede i parforhold
Vrede opstår ofte, når man føler sig uretfærdigt behandlet, føler sig truet, afvist eller glemt. Vrede kan også være udløst af en misforståelse eller af uløste konfliktmønstre parret imellem: a la hvis den ene part alt for ofte går på kompromis med sine egne ønsker og behov.
Ofte er årsagerne til vreden mere diffuse eller usynlige for parret. Måske bunder de slet ikke i noget, der sker mellem parret nu og her – men i gamle uløste konflikter, som den ene (eller mere sandsynligt begge) parter har med i bagagen af gamle svigt. Følelser, som vi ikke er klar over, at vi har, fordi de er fortrængte og ubevidste, og som kan trigges af den anden og antænde en brand som et lyn fra en klar himmel.
Hvad siger Gestaltterapien om vrede
Gestaltterapien arbejder bevidst med vreden, og skelner mellem den ukontrollerede, brusende kaotiske vrede, og modsætningen, den groundede og kontrollerede vrede.
- Når vreden er ukontrolleret, kan man sige, at “vreden har personen“.
- Når vreden er kontrolleret kan man sige, at “personen har vreden“.
Det sker, at vreden har været undertrykt i årevis. Når der bliver arbejdet bevidst med denne vrede, svarer det i intensitet til at befri sig fra lænker, som har holdt os fangne i alle disse år. Når vreden endelig slippes løs, kan den blæse gamle spøgelser langt væk og give nyt liv. Depressionen eller tristheden viger for ny livsglæde.
Terapien fokuserer på at skabe klarhed over, hvad der fremkalder vreden, og hvordan den bedst håndteres. Både på det personlige plan og i parforholdet. Det sker ved at tage ansvar for sine følelser og opnå indsigten i hvordan vreden er forbundet med andre følelser af sorg, sårbarhed, følsomhed, blufærdighed, skyld eller skam.
Det er godt at lære at udtrykke sine følelser, så du ikke kæmper med dem i parforholdet og ikke lader dem overtage dit liv. Vreden kan dække over – og blive en flugt fra – andre følelser, fordi den kan være nemmere at forholde sig til end fx en skjult skam. Vrede kan også give anledning til skyldfølelser, hvis man har svært ved at kontrollere sin vrede overfor andre.
Under vreden kan gemme sig følelser som at være:
- såret
- ked af det
- bange
- skamfuld
- jaloux
- skyldig
- uretfærdigt behandlet
- ikke hørt/set
- svigtet
- usynlig
- usikker
- alene
- ydmyget
- forladt
- ikke respekteret
- ikke god nok
Vrede og grænser
At sætte grænser er at være tydelig med at udtrykke følelser og behov, og sige ja og nej på en afstemt måde. Det er ikke altid lige let selv at være klar over, hvilke følelser og behov man ønsker at udtrykke. At sige NEJ kan også være besværligt. Når det sker, at vi siger ja til en anden uden helt at mene det, og når det sker, at vi ikke får udtrykt vores behov, så skabes frustration, som kan være den gnist, der får vreden til at blusse op.
Kommunikation som et redskab til løsning af vrede
En første og vigtig ting at gøre, når vrede opstår, er at stoppe op og trække vejret. Når man trækker vejret dybt, kan det hjælpe en med at få et klarere perspektiv på situationen og forblive i kontrol.
Vreden er vores mest potente følelse, og svaret på den i parforholdet er kommunikation. At tale om de følelser, som følger med vreden, og udtrykke dem på en konstruktiv måde. At lytte til ens partner og se det fra partnerens perspektiv. Åbenhed overfor partnerens følelser hjælper med at opbygge tillid og styrke parforholdet. At være indstillet på at forstå, tilgive og acceptere partnerens vrede vil næsten altid dæmpe den. Denne indstilling kan være en stor udfordring, og det kræver begge parters engagement.
Det handler ikke altid om at få ret
“Du får ret og jeg får fred” er næsten værre end kampen for at få ret. Dit parforhold er et teamsamarbejde, hvor begge skal føle sig set og mødt. Du er selv nr. 1 i dit eget liv, men skal du have et godt parforhold, er partneren nr. 2 – og en god regel er at fokusere mere på, hvilken kærlighed og omsorg, du selv har at øse af, end på hvad du mangler. Vigtigere end dine egne ønsker og behov er det at bevare din partners åbne hjerte. Det tager tid at lære, hvordan man håndterer vrede konstruktivt, så det er godt at lære tålmodighed.
Konstruktiv feedback som en del af løsningen
At give hinanden konstruktiv feedback kan hjælpe med at identificere årsagerne til vrede, og give plads til forståelse af den anden person. Det kan også hjælpe med at løse situationen og skabe en større følelse af fællesskab. Endelig er det også vigtigt, at man ikke glemmer at bekræfte hinanden, rose hinandens præstationer og vise kærlighed. Dette kan bidrage til at reducere vreden og styrke parforholdet.
Læs mere om: skænderier i parforhold.
Omtal hinanden med respekt
Når I arbejder med vrede i et parforhold, så husk at omtale hinanden med respekt. Det er et skridt mod at skabe et sundt parforhold, der er baseret på gensidig forståelse.
Kompromis som et nøgleord
Villighed til at gå på kompromis er et godt aktiv for parforholdet. At gå på kompromis kan være let eller svært, alt efter personlighed. En vis grad af enighed om fælles værdier er en stor fordel. Ellers er konflikterne en mulighed for at lære at være åben overfor at acceptere forskellige holdninger og måder at tænke på. Dette er med til at opbygge større tillid i parforholdet og reducere vrede.
Tag en pause
Når vreden kammer så meget over, så I ikke kan høre hinanden, kan det være nødvendigt at tage en pause, før I forsøger at løse konflikten. Det kan hjælpe med at give begge parter tid til at køle ned og komme tilbage med et klart hoved. Aftal gerne et tidspunkt, hvor i begge er faldet ned og har mere overskud. Oplever den ene af jer frygt, når vreden kommer, er det vigtigt, at I tager en pause, så vreden ikke ender i psykisk vold. Alle har ret til at føre sikkerhed i deres nære relationer.
Kontakt en professionel parterapeut
Hvis det ikke lykkes at løse jeres vredes-situationer selv, kan det være nødvendigt at kontakte en professionel parterapeut. En parterapeut kan hjælpe med at identificere årsagerne til vrede og lære parret nye måder at håndtere konflikter på. Her kan I blandt andet få hjælp til arbejde med:
- Uforklarlig vrede
- Vrede der skader relationen
- Håndtering af et opfarende temperament
Har I brug for hjælp i parforholdet?
Jeg arbejder fra flere adresser i København samt Køge. Terapi online, er også en mulighed. Ring og få en gratis og uforpligtende forsamtale nu, om parterapi er noget for jer – på telefon 28 99 91 77
Eller læs mere om mit tilbud til par her: Parterapiens muligheder