Af Parterapeut og Psykoterapeut MPF – Henrik Biering
Terapi, samtaler og selvrefleksion øger dit selvværd som voksen
Lavt selvværd hos voksne er ofte et dominerende aspekt i individuel terapi og psykoterapi, med selvkritiske tanker og et negativt selvbillede som en central udfordring. Det lave selvværd og den lave tillid til egen formåen har ofte været til stede siden barndommen og viser sig i overdreven selvkritik, der påvirker den mentale sundhed negativt. Derfor er det væsentligt at arbejde med at styrke selvværdet for at forbedre livskvaliteten.
Gennem individuel terapi eller hjælp til selvhjælp gennem refleksion (du får et godt råd her på siden) kan du udforske og forstå de underliggende årsager til det lave selvværd samt lære værktøjer til at opbygge en sundere og mere positiv selvopfattelse – frem for at leve et helt liv med et negativt selvbillede, der stjæler din glæde og muligheder.
Om Biering Terapi: Jeg er uddannet psykoterapeut og parterapeut. Her på bloggen skriver jeg indlæg om parforhold, relationer, parterapi og personlig udvikling gennem terapi. Det er muligt at booke mig til individuel terapi og parterapi, hvis du eller dit parforhold har en krise. Jeg arbejder fra flere klinikker. Både i – og uden for København. Terapi online er også en mulighed. Jeg har en terapeutprofil på Healper, som matcher klienter med terapeuter. Her er det også muligt at læse en kort introduktion til mit arbejde som terapeut.
Indflydelsen fra et negativt selvbillede
Et negativt selvbillede kan have ødelæggende konsekvenser for en voksens liv. Bekymringer om ikke at være god nok kan føre til lav selvtillid, hvilket påvirker både personlige og professionelle relationer. Når man konstant ser sig selv i et negativt lys, bliver det svært at tage initiativ og gribe muligheder, hvilket kan resultere i en følelse af stagnation og utilfredshed. Lav selvtillid kan også føre til, at man undgår sociale situationer af frygt for afvisning eller kritik, hvilket yderligere forstærker det negative selvbillede.
Dette skaber en ond cirkel, hvor bekymringer og selvkritik konstant underminerer ens evne til at leve et tilfredsstillende og meningsfuldt liv. Over tid kan denne negative spiral føre til alvorlige mentale helbredsproblemer som angst, stress og depression. Det kan også påvirke ens fysiske helbred, da kronisk stress og bekymringer kan føre til søvnproblemer, hovedpine og andre stressrelaterede lidelser. For at bryde denne cyklus er det afgørende at arbejde med at forbedre sit selvværd og opbygge en mere positiv selvopfattelse.
Det kan du læse mere om her på siden.
Symptomer på lavt selvværd hos voksne
Et lavt selvværd hos voksne kan føre til øget angst, social fobi og selvkritik, der viser sig i indre mønstre der sænker din livskvalitet og dine muligheder for at udfolde dig selv som et frit menneske.
- Frygt for at belaste andre
- Modvilje mod at bede om hjælp
- Ubehag ved at få opmærksomhed.
- Svært ved at udtrykke egne behov
- Perfektionisme
- Skamfølelse
Udvikling af negative strategier ved lavt selvværd
Lavt selvværd resulterer ofte i negative strategier såsom at påtage sig ansvaret for andres behov og tilpasse sig deres forventninger uden at fokusere på sig selv. Denne tilgang kan skabe en positiv rolle og forhindre konflikter, men den kan også føre til en følelse af at undertrykke sig selv. Dette kan have negative konsekvenser, herunder øget risiko for depression og stress, som nævnt tidligere. Det er en udfordring at stå ved sig selv og sine rettigheder samtidig med at man forsøger at imødekomme alles behov.
At prioritere sig selv kan resultere i, at nogle bliver utilfredse, hvilket kan forstærke en grundlæggende skamfølelse. Denne konstante tilpasning kan skabe en følelse af tomhed og manglende autenticitet, hvilket kan påvirke både ens mentale og fysiske velvære. Det er derfor vigtigt at arbejde med at genopbygge selvværdet og lære at sætte sunde grænser for at opnå en mere balanceret og tilfredsstillende tilværelse, hvilket også gavner din mentale sundhed.
Konsekvenser af lavt selvværd i hverdagen:
Svært ved at sige nej:
Personer med lavt selvværd har ofte svært ved at sige nej til andre, selv når det går ud over deres egne behov og grænser.
Undgåelse af nye udfordringer:
Lavt selvværd kan føre til undgåelse af nye udfordringer og muligheder, da man tvivler på egne evner og frygter fiasko.
Overdreven selvbebrejdelse:
En tendens til overdreven selvbebrejdelse og negative tankemønstre kan hindre personer med lavt selvværd i at tage chancer og tro på sig selv.
Svært ved at modtage ros:
Personer med lavt selvværd har ofte svært ved at acceptere ros og anerkendelse, da de ikke føler, de fortjener det.
Perfektionisme og frygt for fiasko:
En konstant stræben efter perfektionisme og en overdreven frygt for fiasko kan begrænse muligheder og skabe unødig stress og angst.
Manglende selvomsorg:
Lavt selvværd kan resultere i manglende selvomsorg og prioritering af egne behov, hvilket kan påvirke både fysisk og mental velvære.
Lavt selvværd udvikles i barndommen
Børn formes af forældrenes kærlighed, omsorg, holdninger og værdier, hvilket har en afgørende indflydelse på deres selvbillede, noget der ofte adresseres i psykoterapi. Moderens evne til at guide og spejle barnets følelser spiller en særlig rolle. Fra en tidlig alder lærer vi, hvad der er acceptabelt, hvad der ikke er tilladt, og endda hvilke tanker og følelser der er passende. En kærlig støtte til at udvikle sig selvstændigt og håndtere modstridende følelser kan bidrage til et sundt selvværd.
Omvendt kan en undertrykkelse af forskellige sider af os selv i barndommen føre til lavt selvværd. Alvorlige livskriser i barndommen, såsom sygdom, dødsfald eller forældrenes dårlige trivsel, kan også påvirke barnet negativt og resultere i undertrykkelse af vigtige aspekter af barnets personlighed.
Hvordan får man sit selvværd tilbage?
Læs om terapiforløb der forbedrer lavt selvværd hos voksne
En positiv nyhed er, at det er muligt at forbedre sit selvværd markant. Vejen til et stærkere selvværd varierer fra person til person, men det lave selvværd er ofte baseret på begrænsende overbevisninger og negative tanker. En udbredt overbevisning er “Jeg er ikke god nok”, som mange mennesker kan relatere til. Det og meget mere, vil du kunne udforske og arbejde med i terapiforløb der har fokus på at styrke dit selvværd gennem øget selvindsigt og selvreflektion. Et forløb er altid individuelt tilrettelangt, men kan ligne dette:
Introduktion og målfastsættelse:
Vi starter med at identificere og præcisere konkrete mål for terapien med henblik på at styrke dit selvværd. Herunder, hvordan du er hæmmet lige nu, og hvor du ønsker at nå til.
Undersøgelse og forståelse
Vi dykker ned i og identificerer de negative tankemønstre og selvopfattelser, der påvirker dit selvværd og hvordan de hænger sammen med din livskvalitet.
Introduktion til terapeutiske redskaber:
Vi udfordrer og arbejder med de destruktive tankemønstre gennem kognitiv omstrukturering og nænsom opmærksomhed på det, der er svært for dig.
Hjemmearbejde:
Du lærer effektive teknikker til at opbygge selvværd og selvaccept gennem praktiske øvelser og refleksioner, som du tager med dig og bruger i din hverdag.
Arbejde med underliggende årsager:
Vi kan også gå i dybden med og bearbejder eventuelle traumer eller negative oplevelser fra fortiden, der påvirker dit selvværd.
Opbygning af sunde grænser:
Du lærer også at etablere sunde grænser og prioritere egne behov for at styrke din værdi og selvværd.
Opfølgning og evaluering:
I terapiforløbet vil vi evaluerer fremskridt, tilpasser mål og metoder efter behov samt vurdere effektiviteten af de terapeutiske redskaber.
Hvorfor virker terapien?
Det, der virker i terapien, er, at du som klient kommer i kontakt med dine egne autentiske følelser, som du længe har undertrykt. Det er fx almindeligt at komme i kontakt med vrede over uret begået imod klienten – eller en sorg over tabte muligheder. Man kan sige, at det indre barns oplevelser får lov at dominere dine følelse af selvværd – indtil du forholder sig til virkeligheden og mærker dig selv.
Når du kommer i kontakt med din styrke, kan de selvkritiske stemmer til sidst forstumme, og du kan begynde at leve i fred med dig selv uden overdreven kritik. De går måske aldrig helt væk, men du lærer at identificere dem og forkaste dem, da de ikke er nutidige. De er gammel støj, som det ikke er nødvendigt at tage så alvorligt, når man er voksen, og godt kan tage ansvar for sig selv. Du vil også opdage, at du kan leve ganske godt uden at være helt afhængig af andres konstante bekræftelse eller kærlighed.
Kan man gøre noget ved lavt selvværd – på egen hånd?
Ja! Det er også en mulighed. Du kan starte din refleksion nu, med dette spørgsmål til dig selv
Hvad er det, du skal være god nok til? Svaret er ofte uklart og ubevidst, og gælder måske de fleste af livets aspekter. Dybest set er svaret for de fleste, at de ikke er gode nok til at fortjene kærlighed. Og at kærlighed er noget, man kan og skal gøre sig fortjent til. Prisen for kærlighed er, at man laver sig selv om – fordi man ikke er god nok, som man er. Man lærer måske at undertrykke sin vrede eller sin glæde – eller at kontrollere sin frygt og sin sorg. Det er væsentlige kompetencer at have i nogle situationer at kunne udsætte behov eller undertrykke impulser. Men med bevidstheden følger muligheden for selv at vælge hvilke følelser, der kalder på at komme op til overfladen og få plads. Det er en frihed, som gør det meget lettere at være sig selv.
Hvordan opretholder du en positiv retning?
Du kan støtte dit selvværd ved at øve dig i at tale kærligt og anerkendende til dig selv, noget som kan forbedres gennem psykoterapi, samt ved at huske at give dig selv gaver i form af tid til selvomsorg og hvile. Det er ikke nødvendigt at jonglere med alle opgaver. Det kan være en styrke at vælge de nemme løsninger og lytte mere til dine egne behov end til andres forventninger.
Farvel til lavt selvværd? Få støtte gennem individuel terapi
Hos Biering Terapi tilbyder jeg et skræddersyet terapiforløb, der fokuserer på at forbedre dit selvværd. Gennem personligt tilpassede sessioner hjælper jeg dig gennem Gestaltterapiens værktøjer med at identificere og ændre negative tankemønstre, opbygge selvaccept og styrke din selvtillid og mentale sundhed. Et terapiforløb vil skabe varige forandringer i din selvopfattelse og din måde at interagere med dig selv og andre på. Et trygt og støttende miljø sikrer, at du føler dig komfortabel og sikker gennem hele processen. Tag det første skridt mod et stærkere selvværd og en bedre livskvalitet med individuel terapi hos Biering Terapi. Du er altid velkommen til at starte med en uforpligtende samtale over telefonen., som